Grădina este unul dintre locurile ideale pentru petrecerea timpului liber și reîncărcarea bateriilor după o săptămână stresantă. Pentru a te bucura însă de aceste beneficii, trebuie să depui un minim efort în amenajarea unui spațiu de relaxare cu tot confortul necesar.
Vei vedea că nu este o misiune foarte dificilă, însă ne-am gândit că ți-ar fi de folos câteva sfaturi după care să te ghidezi în acest proiect.
Dacă te-ai hotărât să amenajezi locul de relaxare după ce ți-ai pus deja la punct grădina, trebuie să ai grijă ca acesta să se încadreze perfect în peisaj. Pentru aceasta, este recomandat ca spațiul de relaxare să fie amenajat în același stil cu grădina.
De exemplu, dacă ai amenajat grădina în stil rustic, spațiul de relaxare trebuie să fie în aceeași notă, cu multe elemente din lemn și piatră naturală. Totodată stilul minimalist impune un spațiu de relaxare aerisit, dotat doar cu accesoriile ce reprezintă strictul necesar.
Spațiul de relaxare necesită un mobilier special, rezistent la intemperii și la expunerea prelungită la razele ultraviolete. De aceea, este indicat să comanzi piese de mobilier de gradină, care sunt special realizate pentru amenajările exterioare. Oferta este bogată și include o mare varietate de mese, scaune, canapele și alte accesorii care se potrivesc perfect într-un spațiu de relaxare.
Acestea pot fi amplasate atât pe terasele acoperite, cât și în spațiile amenajate în aer liber, fiind confortabile și în același timp foarte rezistente.
Nu poate fi vorba de relaxare fără confort, așa că acesta trebuie să fie cuvântul de ordine atunci când amenajezi un astfel de spațiu. Prin urmare, alege accesoriile care te fac să te simți cât mai confortabil și nu încerca să te încadrezi în niște tipare.
De exemplu îți poți instala un hamac, un scaun cu balansoar, sau o canapea suspendată care poate fi folosită și pe post de leagăn. De asemenea, o canapea cu perne moi sau câteva fotolii generoase pot completa dotările unui astfel de spațiu.
Vegetația purifică aerul, asigură umbră și oferă un aspect vizual plăcut, iar toate acestea te ajută să te relaxezi, oricât de stresat sau obosit ai fi. De aceea vegetația este un alt element important în amenajarea unui spațiu de relaxare.
Dacă nu ai suficient loc, poți folosi doar câteva jardiniere și ghivece cu flori pentru a înviora atmosfera. O altă idee inspirată este împrejmuirea întregului spațiu cu un gard viu sau folosirea unor arbuști ornamentali.
De asemenea, amenajarea spațiului sub o boltă de vie sau sub coroana unui copac umbros îți va asigura cel mai bun ambient pentru momentele de relaxare.
Spațiul de relaxare este locul ideal pentru petrecerea serilor călduroase de vară, mai ales dacă ai parte și de o atmosferă intimă. Aceasta poate fi obținută cu ajutorul iluminatului ambiental, care, în cazul de față, este cel puțin la fel de important ca iluminatul principal.
Iluminatul ambiental poate fi asigurat cu spoturi sau leduri amplasate în zonele mai întunecoase. Lumina trebuie să fie caldă, discretă și să scoată în evidență anumite elemente decorative. În același timp, căile de acces pot fi iluminate cu spoturi încastrate în pavaj sau mici stâlpi cu panouri solare.
Trebuie să ții cont de faptul că un spațiu amenajat în aer liber nu poate fi utilizat atunci când afară plouă sau vremea nu este prielnică, în timp ce într-un spațiu acoperit te poți „sufoca” de căldură în zilele însorite. O soluție eficientă este amenajarea unui spațiu acoperit, cu pereți detașabili, care să poată fi adaptat oricăror condiții. Mai există și varianta acoperișului retractabil, însă aceasta este o soluție mai costisitoare ce necesită o investiție importantă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci