50 de ani de la apariția HIV. Cât de aproape e omenirea de eliminarea virusului

Au trecut mai bine de 50 de ani de la primul deces legat de HIV, iar doi pacienți par să fi fost vindecați de acest virus. Dar ce înseamnă asta pentru cei 37 de milioane de oameni care încă trăiec cu el? Este întrebarea pe care o pun jurnaliștii de la The Guardian într-un articol publicat recent. 

După 50 de ani de la moartea primului pacient depistat cu HIV, vestea că doi pacienți au fost vindecați de virus a generat mari speranțe la nivel mondial pentru eradicarea HIV, scriu jurnaliștii de la The Guardian. 

Tratamentul antiretroviral modern poate suprima deja HIV până la punctul în care nu are niciun impact asupra speranței de viață și chiar îl face netransmisibil.

Cu toate acestea, "pacientul din Londra", care a fost lipsit de HIV timp de 21 de luni, oferă ceva mai mult: speranța de eliberare de un virus cu care trăiesc 37 de milioane de oameni din întreaga lume.

Terapia antiretrovirală a salvat milioane de vieți prin oprirea replicării virusului și lăsând celulele T CD4 să se recupereze, menținând intact sistemul imunitar. Dar nu poate eradica virusul din organism. Asta pentru că atunci când HIV intră în celula gazdă, uneori face ceva extrem de neobișnuit: integrează ADN-ul său în celula gazdă.

În timp ce HIV nu mai este o condamnare la moarte în țările bogate, rămâne o povară. Pentru cei fără asistență medicală gratuită sau accesibilă, este un cost semnificativ. Dar, în țările mai sărace, epidemia persistă cel mai înverșunat. În 2017, circa un milion de oameni au murit de boli asociate cu SIDA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel