50 de turiști recuperați de salvamontiști din zona Vf. Parâng. Primarul din Petroșani, mesaj ferm: ”Orice greșeală poate avea consecințe dramatice”

FOTO: Facebook @ Tiberiu Iacob Ridzi
FOTO: Facebook @ Tiberiu Iacob Ridzi

Un grup de 50 de turiști a fost recuperat de salvamontiști din zona Vârfului Parângul Mic. În Masivul Parâng zăpada a ajuns la jumătate de metru, iar de sâmbătă noapte se intră sub Cod Portocaliu de vreme severă.

Un grup de aproximativ 50 de turiști care au urcat sâmbătă, însoțiți de câțiva ghici, către vârful Parângul Mare a fost recuperat de salvamontiști după ce nu au mai putut înainta din cauza vremii nefavorabile de pe munte, scrie Agerpres.

”Grupul a fost localizat în zona Vârfului Parângul Mic de către salvatorii montani (...). Persoanele din grup nu au afecțiuni medicale și nu au solicitat ajutor medical. Grupul a fost coborât în stațiune”, se arată pe pagina Salvamont Hunedoara.

La acțiune au intervenit Serviciul Salvamont Petroșani și Serviciul Județean Salvamont Hunedoara, precizează sursa citată.

Reacția primarului din Petroșani

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a reacționat în urma situației cu care s-au confruntat turiștii, subliniind, într-o postare făcută pe Facebook, că este regretabil că turiștii nu au respectat avertismentele salvamontiștilor.

FOTO: Facebook @ Salvamont Hunedoara

”Incident regretabil în Masivul Parâng, unde un grup organizat de aproximativ de 50 de turiști a ignorat avertismentele salvamontiștilor și s-a aventurat, încă de dimineață, pe un traseu de creastă, în Parângul Mic.

În această seară a fost nevoie de intervenția salvamontiștilor hunedoreni pentru recuperarea turiștilor și îi felicit pe salvatorii montani pentru promptitudinea și profesionalismul cu care au acționat în această situație dificilă, ținând cont de condițiile meteo și de numărul foarte mare al celor care aveau nevoie de ajutor.

Din fericire, acțiunea s-a încheiat cu succes, iar grupul de turiști a fost condus în siguranță în stațiune, fiind în afară de orice pericol, dar acest lucru se datorează echipelor care au intervenit pentru salvarea și recuperarea celor care s-au aventurat în mod inconștient pe munte!

În Masivul Parâng, stratul de zăpadă depășește o jumătate de metru, iar zona montană se află sub Cod Galben de vreme severă urmând ca, de la noapte, să intre sub Cod Portocaliu.

Îi rog pe toți iubitorii drumețiilor montane să țină cont de sfaturile salvamontiștilor și să nu se aventureze în astfel de acțiuni care le pot pune viața în pericol. Muntele are un farmec aparte, însă orice greșeală poate avea consecințe dramatice!

Salvamontiștii ne recomandă ca, în această perioadă să nu ieșim în traseele de creasta, la peste 1.800 m altitudine, vizibilitatea fiind foarte scăzută”, a scris primarul Tiberiu Iacob Ridzi pe Facebook.

Citește și: Iarna își intră în drepturi. Mihai Huștiu, ANM: Ciclonul responsabil de această vreme se apropie de Peninsula Balcanică. Temperaturi de -10 grade

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel