Cinci sute de copii se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an în România, dar rata lor de supraviețuire este situată doar între 30 și 60%, din cauza diagnosticării târzii și a lipsei de resurse.
Anual, cel puţin 500 de părinţi din România aud cuvintele: ”Copilul dumneavoastră are cancer”. Din acel moment, întreaga familie începe lupta pentru supraviețuirea copilului lor, o luptă nedreaptă, îngreunată de multe ori de lipsa resurselor financiare, a medicamentelor sau a condițiilor propice din spitale. Copilul ajunge să înfrunte durerea în fiecare zi, dar șansele lui de supraviețuire sunt, din păcate, destul de mici.
Potrivit Asociației P.A.V.E.L., organizaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer, în România o mare parte dintre copiii bolnavi de cancer își procură singuri o parte din tratament și au nevoie de investigații contra cost, în condițiile în care 80% dintre ei provin din familii cu venituri sub 600 de lei pe lună. În anumite cazuri, costurile lunare pentru investigații și tratament depășesc 2.000 de lei, bani care nu sunt decontați, astfel că unii copii bolnavi sunt obligaţi să facă tratamentul prea târziu. În plus, dacă în țările dezvoltate rata de supraviețuire este de 80%, în România, procentul se situează între 30% și 60%.
Ca urmare a acestei situații îngrijorătoare, în data de 28 aprilie 2012, la București, va avea loc, la iniţiativa Asociaţiei P.A.V.E.L, a doua ediție a Conferinței Naționale ”Actualități în Oncologia Pediatrică”. Partenerul ştiinţific al evenimentului este Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică. Continuând demersul comun început în urmă cu un an, manifestarea aduce în centrul atenţiei, atât a autorităţilor, specialiştilor din domeniul oncologiei, reprezentanţilor organizaţiilor de pacienţi, cât şi a liderilor şi formatorilor de opinie, situaţia copiilor bolnavi de cancer şi a familiilor acestora.
În cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale ”Actualități în Oncologia Pediatrică”, se doreşte realizarea unei analize a modului în care strategiile definite la conferinţa precedentă, care a avut loc în aprilie 2011, şi-au atins scopul, dar, totodată, identificarea modului în care cei prezenţi se pot implica activ şi responsabil pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor cu cancer. De asemenea, alt obiectiv al evenimentului este sporirea acţiunilor de responsabilitate socială a companiilor prin lansarea unui demers naţional de sprijin a copiilor bolnavi de cancer, prin proiecte de CSR.
Asociaţiile de pacienţi prezente la eveniment îşi vor face cunoscute proiectele pe care le derulează, planurile viitoare de intervenţie şi măsurile pe care doresc să le adopte în favoarea beneficiarilor lor, copiii bolnavi de cancer şi familiile acestora. Simultan cu lucrările conferinţei se vor derula ateliere de lucru şi schimb de experienţă destinate psihologilor, asistenţilor sociali, pedagogilor, cât şi altor specialişti implicaţi în serviciile sociale destinate copiilor bolnavi de cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News