Ministrul Claudiu Năsui a vorbit despre programul de ajutor pe care Ministerul Economiei îl are pentru HoReCa.
Ministrul Claudiu Năsui a intervenit telefonic la Antena 3, la Știrile Dimineții, unde a vorbit despre un program de 500 de milioane de euro pentru HoReCa.
„Suma propusă spre despăgubire, practic, prin această schemă de ajutor de stat este 20% din diferența de cifră de afaceri dintre 2019 și 2020. Practic, cu cât a scăzut cifra de afaceri, o înmulțim cu 20% și avem o evaluare a despăgubirii potențiale.
Astăzi au început înscrierile și facem lucrurile în mod diferit. Nu mai distribuim banii după criteriul primul venit, primul servit. Nu ar trebui să fie o presiune foarte mare pe beneficiar să ceară astăzi să depună dosarul, o poate face până pe 20 iulie. Fiecare persoană va primi bani.
Data limită de 30 iunie 2022 este o dată limită setată de cadrul european. Noi vom face plățile mult mai devreme, anticipăm că aproximativ o lună după ce se termină înscrierile. Am făcut toate lucrurile învățând din schemele anterioare. Avem un miliard de lei, iar restul banilor îi vom solicita Ministerului Finanțelor și îi vom plăti ulterior“, a precizat, la Antena 3, ministrul Claudiu Năsui.
România va fi pe harta lumii în ceea ce privește producția de baterii, iar resursele de grafit ale țării vor fi exploatate prin Salrom, anunță ministrul Economiei, Claudiu Năsui.
„România va fi pe harta lumii în ceea ce privește producția de baterii. Resursele de grafit ale țării vor fi exploatate prin Salrom. Unele companii de stat au mult potențial. În ciuda influenței negative politice, încă au șansa să devină mari companii de succes ale României. Una dintre ele este Salrom. Compania deține monopolul pe exploatarea sării din România și e una dintre puținele companii profitabile din ministerul economiei, tocmai grație acestui monopol”, transmite Claudiu Năsui.
El arată că a vizitat salina Ocna Dej, „de departe cea mai productivă mină din cele 7 ale Salrom”.
„În subteran, lucrurile merg în parametri buni, exploatarea fiind făcută cu utilaje moderne și cu un impact redus asupra mediului. Problemele sunt când ieșim la suprafață. Precum în multe companii de stat, presiunea politicului a fost să fie angajați oameni care nu fac nimic, dar care au îngroșat rândurile a ceea ce englezii numesc . Pe scurt, activ de partid, angajat la stat. Aici e un loc mare de eficientizare posibilă pentru companie. Nu avem nevoie de armate de directori puși politic. Rolul companiilor de stat nu e să plătească salarii directorilor. Nu voi tolera vehicule de salarii pentru sinecuriști. Scopul nostru este să închidem toate găurile negre și să permitem acestor companii să se dezvolte la maximum. Fix asta vom face”, adaugă Năsui (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu