Incertitudinile legate de legea care îi obligă pe comercianți să achiziționeze cel puțin 51% produse precum carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie românești, pun în dificultate producătorii care sperau că pot să-și desfacă marfa prin lanțurile de supermarketuri.
Promulgarea Legii 321/2009 modificată și republicată, a dat speranțe producătorilor români, numai că acum vedem că aplicarea acesteia este pusă sub semnul întrebării. Recent ministrul Agriculturii dl. Achim Irimescu declara că "a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt ...". În plus, Normele metodologice, care urmează să aducă o serie de clarificări, nu au fost încă aprobate. Așadar, producătorii români nu își pot face nici un plan pentru anul viitor. Ministerul Agriculturii ar trebui să transmită un mesaj clar producătorilor agricoli din România, pentru a ști și ei ce au de făcut", declară secretarul general al Agrostar Horațiu Raicu.
Federația Agrostar consideră că este necesar ca această lege să fie pusă în aplicare însoțită de măsuri care să facă produsele agricole românești competitive, întrucât în cele mai multe cazuri produsele autohtone sunt produse cu costuri mari, ceea ce face să fie mai scumpe decât cele din spațiul comunitar. Aici menționăm în special legumele și fructele.
„Nu este suficient doar să plătim subvenții, ci este necesar să se găsească soluții pentru a se produce mai ieftin. De asemenea, foarte important este să se reglementeze lanțul de comercializare, deoarece multe dintre produse ajung mai scumpe din cauza intermediarilor mai ales din sectorul legumelor și fructelor", afirmă Horațiu Raicu, se arată într-un comunicat de presă al Federației Agrostar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News