Mai mult de jumătate dintre românii care au răspuns la un sondaj realizat pentru Parlamentul European sunt îngrijorați de cum vor folosi autoritățile banii primiți de la Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană ar trebui să acorde fonduri doar statelor membre care respectă statul de drept și valorile democratice, spun patru din cinci respondenți, în cadrul unui sondaj realizat pentru Parlamentul European de către Ipsos European Public Affairs, în perioada 17-25 august. Patru din cinci cetățeni, 81% în UE și 85% în România, cred că fondurile trebuie oferite cu condiția ca guvernele țărilor să respecte principiile democratice.
Președintele Parlamentului European David Sassoli, a declarat: „Poziția Parlamentului European a fost una clară, și anume că fondurile UE de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susțin statul de drept. Acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sunt de acord cu această poziție. Cine subminează în mod constant valorile UE, nu ar trebui să se aștepte să primească fonduri UE.”
Cele mai importante concluzii ale sondajului
'- Patru din cinci respondenți afirmă că UE ar trebui să acorde fonduri doar statelor membre care respectă principiile democratice și statul de drept;
- 60% dintre europeni se așteaptă ca proiectele NextGenerationEU să ajute țara lor să depășească efectele negative economice și sociale cauzate de pandemia de coronavirus;
- 41% pun sub semnul întrebării capacitatea guvernelor lor naționale de a utiliza fondurile în mod corespunzător.'
De asemenea, un sondaj Eurobarometru publicat vineri, 10 septembrie, de Parlamentul European, arată că 53% dintre cetățenii UE (58% în România) sunt de acord cu existența unui control eficace. Alți 32% (29% în România) tind să fie de acord cu acest lucru.
Românii, îngrijorați privind fondurile de la Bruxelles
Același sondaj arată că 45% dintre cetățenii UE (34% în România) au încredere în guvernele lor naționale în privința fondurilor primite de la Uniunea Europeană. De cealaltă parte, 41% dintre cetățenii UE (56% în România) și-au exprimat îndoiala în acest sens.
'Sondajul a fost realizat pentru Parlamentul European de către Ipsos European Public Affairs în perioada 17-25 august 2021, online, cu 26.459 de respondenți cu vârsta de 15 ani și peste, în toate cele 27 de state membre. Dimensiunea aproximativă a eșantionului pentru fiecare țară a fost de 500 de interviuri în Luxemburg, Cipru și Malta, și 1.000 de interviuri în toate celelalte țări ale UE.', încheie comunicatul de presă publicat pe site-ul Parlamentului European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu