Suma uriașă care intră în economia României de la românii din afara granițelor. UE are cea mai mare parte din totalul românilor din diaspora.
”În anul 2023, românii din Diaspora au virat în România 6,5 miliarde de euro. Este de remarcat faptul că investițiile străine directe (ISD) au fost, în același an, aproximativ egale cu această sumă.
Această situație reprezintă o nouă confirmare a justeței doctrinei umaniste social liberale, care subliniază că omul și natura umană trebuie să stea în centrul preocupărilor clasei politice”, a transmis Dan Voiculescu, fondatorul doctrinei Umaniste Social Liberale.
Potrivit celor mai recente date statistice privind prezența cetățenilor români din străinătate, ”puse la dispoziție de către autoritățile statelor de reședință responsabile de evidența străinilor”, la finalul anului 2021, ”dimensiunea comunitățile cetățenilor români stabiliți în străinătate este de aproximativ 5,7 milioane de persoane”, se arată într-un document guvernamental privind diaspora.
Astfel, cea mai mare comunitate de români din diaspora, la momentul raportat, era în Italia, cu 1.137.728 persoane, urmată de Spania, cu 1.1087923, Marea Britanie, cu 949.810, Germania, cu 826.154, și SUA, cu 464.814.
”În privința dimensiunii reale a comunității române din străinătate, aceste cifre au un anumit grad de relativitate.
Pe de o parte, din bazele de date ale serviciilor de imigrări străine au fost radiați, de regulă, cetățenii români care au dobândit și cetățenia statului de reședință, aceștia nemaifiind înscriși și nemaiputând fi identificați în evidențele oficiale de pe plan local ca cetățeni români. Se poate astfel estima că, în străinătate, persoanele cu dublă sau multiplă cetățenie, dintre care una este cetățenia română, ating o proporție semnificativă.
Pe de altă parte, evidențele respective nu includ cetățenii români care nu și-au reglementat legal situația juridică în raport cu statul de reședință.
O problemă particulară apare la nivelul Uniunii Europene, în care locuiesc majoritatea cetățenilor români stabiliți în străinătate (aproximativ 3,9 milioane persoane)”, se mai arată în documentul menționat.
”Experiența cu care concetățenii noștri se reîntorc în țară și implicarea românilor în comunitățile în care trăiesc sunt astăzi puse în valoare prin politici publice dedicate cum ar fi: măsuri menite să îi ajute pe copiii rămași în țară, să apere drepturile lucrătorilor sezonieri în țările gazdă, să echivaleze cu celeritate diplomele pentru studenți sau să îi reîncadreze pe piața muncii pe cei care doresc să revină în țară.
De asemenea, am promovat constant alcătuirea de comunități profesionale între românii din țară și cei din străinătate, croind astfel o legătură mai strânsă între oamenii de afaceri, cercetătorii științifici, medicii, profesorii și artiștii români de pretutindeni, de “aici” și de “acolo”, care, lucrând împreună, au construit multe proiecte de succes.
Prin instituționalizarea multor astfel de inițiative, diaspora a devenit mai puternică și a căpătat o voce care se face mai bine auzită atât la București, cât și în alte capitale ale lumii”, a declarat președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Românilor de Pretudindeni, care este celebrată din 2015, în ultima duminică a lunii mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci