6 moduri în care stresul crește riscul de îngrășare. Cum putem să îl limităm

FOTO: Freepik @pvproductions
FOTO: Freepik @pvproductions

Stresul poate să crească riscul de îngrășare. Cum funcționează și cum poate fi controlat.

Stresul, că ne place sau nu, este parte din existența noastră, acesta putând să cauzat de problemele de natură financiară, de schimbarea locului de muncă ori de relațiile personale.

Indiferent de cauza stresului, acesta are un impact major asupra sănătății fizice sau mentale, motiv pentru care este important să vedem cum funcționează stresul asupra greutății.

Șase motive pentru care stresul crește riscul de îngrășare

Compromite tiparul de somn

Un somn bun este important pentru sănătate dintr-o multitudine de motive. Stresul și calitatea somnului merg, de cele mai multe ori, mână în mână.

”Când sunteți stresat sau anxios, poți avea probleme de somn, ceea ce cred că este un factor important în luarea în greutate și motivul pentru care supraponderabilitatea și obezitatea sunt atât de răspândite”, spune nutriționistul Laura Burak.

Astfel, când nu aveți parte de un somn de calitate, ”hormonul foamei” se dereglează, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra metabolismului, dar și al alegerilor alimentare.

Mâncatul emoțional

Atunci când vă simțiți stresat, de câte ori vă îndreptați de obicei spre bucătărie și începeți să luați la întâmplare ce mânare găsiți pe acolo?Stresul poate duce la mâncatul emoțional, care poate provoca o creștere nedorită în greutate.

FOTO: Freepik @maksymiv_yura

Niveluri crescute de cortizol

Ori de câte ori sunteți stresat, nivelul de cortizol (hormonul stresului) crește. Și ați ghicit - asta vă afectează metabolismul într-un mod negativ.

Nivelurile crescute de cortizol pot duce, de asemenea, la o lipsă de somn solid, la hipertensiune arterială și la creșterea glicemiei.

Scăderea eficacității insulinei

Insulina este un jucător important atunci când vine vorba de a ajuta glucoza din organism să intre în ficat, în celulele adipoase și musculare.

Acest lucru le ajută să o utilizeze ca sursă de energie. Mai mult decât atât, stresul cronic poate să scadă eficacitatea insulinei, iat rezultatul este creșterea în greutate, ca o formă de încercare a insulinei de a regla depozitul de grăsime din țesuturile adipoase.

Lipsa de exerciții fizice

Atunci când ceva vă apasă greu în minte sau pur și simplu aveți prea multe pe cap, este ușor să vă răpiți din timpul necesar pentru a vă îngriji starea de bine.

Asta include și timpul petrecut la sală sau o plimbare cu un mers mai alert, pe afară, atunci când vremea o permite.

Fie că vă faceți timp pentru o plimbare rapidă sau o alergare, sau chiar să vă întindeți cu câteva poziții de yoga, unele exerciții fizice sunt mai bune decât nimic, iar cercetările arată că activitatea fizică poate duce la pierderea în greutate.

Nu planificați mese sănătoase

O săptămână stresantă poate duce la faptul că nu faceți cele mai sănătoase alegeri pentru mese. Când sunteți deja în criză de timp, este ușor să vă decideți pentru fast-food, să luați gustări și, în general, să nu vă faceți timp să pregătiți acasă mâncăruri sănătoase.

Cercetările leagă mâncarea de tip fast-food și produsele ultraprocesate de creșterea în greutate, notează EatThis.

Cum puteți controla legătura dintre stres și îngrășat

Pentru a controla legătura dintre stres și riscul de îngrășare este indicat să încercați limitarea stresului, pe cât se poate, iar activitatea fizică poate să fie o soluție foarte bună.

De altfel, specialiștii recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi, ca pilon al unul stil de viață sănătos.

FOTO: Freepik @senivpetro

De asemenea este bine să țineți un jurnal atât în privința alimentației, cât și stărilor emoționale prin care treceți, deoarece un număr mare al obiceiuri alimentare sunt rezultatul plictiselii, al amânării și al emoțiilor.

Totodată, căutați să găsiți metodele naturale de a scăpa de stres, iar acestea pot veni de la consumul de fructe și legume, să faceți o baie caldă cu spumă, să încercați o meditație ghidată, să creșteți cantitatea de mișcare pe care o faceți într-o zi și să vă stabiliți ritualuri liniștitoare înainte de culcare, cum ar fi să savurați o ceașcă de ceai liniștitor.

Citește și: Dieta AIP, o formă mai strictă a dietei Paleo, de ajutor în tulburările autoimune, precum tiroidita Hashimoto sau artrita reumatoidă. Care sunt alimentele permise și care nu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel