Infarctul miocardic înseamnă obstrucția arterei coronare care distruge parțial mușchiul inimii. Trebuie să știți că un infarct este o situație de urgență și necesită o intervenție iminentă. În acest context, prevenirea unui atac de cord este și mai importantă, deoarece atunci când apare, victima are doar câteva minute pentru a fi salvată. Prin urmare, ar trebui să fiți extrem de alertați în privința acestor șase semne.
Mai mult, așa cum explică medicul Eloi Marijon, cardiolog, semnele precursoare ale unui atac de cord apar în general în cele patru săptămâni premergătoare infarctului.
1. Oboseală inexplicabilă
Când inima se deteriorează treptat, fluxul sanguin este afectat. Oxigenul ajunge greu la mușchi, ceea ce duce la oboseală și dificultăți de respirație. Potrivit American Heart Association, multe persoane ar asocia oboseala mai mult cu simptome asemănătoare gripei, omițând astfel semnele unui atac de cord.
2. Palpitații
Palpitațiile sugerează două posibilități. Fie bătăile inimii sunt accelerate, fie invers, inima nu bate suficient de repede. Atunci când acestea sunt neregulate, ar putea anunța un atac de cord, mai ales dacă sunt însoțite de amețeli și dureri în piept.
3. Amețeli și greață
Trebuie identificată întotdeauna cauza acestor două simptome. Greața este mai puțin cunoscută decât altele, potrivit unui studiu. Astfel, atunci când durerea toracică (care este mai recunoscută) este absentă, mulți pacienți întârzie să solicite asistență medicală, necunoscând gravitatea simptomelor lor.
4. Transpirație excesivă
Nu este neobișnuit ca unul dintre simptomele de avertizare ale stopului cardiac să fie transpirația excesivă, inclusiv transpirația rece, însoțită de greață.
5. Respirație scurtă
Deși dificultățile de respirație pot fi „normale” pentru mulți, fiți conștienți de faptul că, atunci când apare după un efort minim sau în timp ce stați culcat, poate indica o problemă la inimă.
6. Dureri toracice
Acesta este unul dintre cele mai alarmante simptome. Dacă aveți dureri în piept, brațul stâng sau spate, trebuie să mergeți urgent la un cardiolog. Acest lucru ar putea însemna că oxigenul ajunge greu la inimă.
Există mai mulți factori care pot duce la un infarct, fumatul desigur, dar și obezitatea, un stil de viață sedentar, o dietă bogată în calorii și o viață stresantă.
Așa că este bine să urmați aceste sfaturi:
- Activitate fizică periodică
- Slăbiți dacă suferiți de obezitate
- Mâncați sănătos și echilibrat, evitând alimentele prea bogate în grăsimi
- Renunțați la fumat
- Evitați stresul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News