60 de kg de chihlimbar, în valoare de peste 100 000 de lei, găsite într-un tir care urma să ajungă în Vama Siret

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Inspectorii vamali ucraineni de la Punctul de Trecere a Frontierei Porubne au descoperit într-un tir condus de un cetățean turc aproape 60 de kilograme de chihlimbar, transmite Procuratura regiunii Cernăuți, citată de Monitorul de Vaslui.

Publicitate

Inspectorii vamali ucraineni de la Punctul de Trecere a Frontierei Porubne au descoperit într-un tir condus de un cetățean turc aproape 60 de kilograme de chihlimbar, transmite Procuratura regiunii Cernăuți, citată de bucpress.eu. Turcul se afla la volanul unui camion marca Mercedes-Benz Actros, iar la controlul vamal făcut de partea ucraineană au fost găsite ascunse 58 de pachete de chihlimbar, respectiv cantitatea de aproape 60 de kg. Bunurile evaluate la circa 700.000 grivne au fost reținute în vederea confiscării.

Chihlimbarul, numit și „ambră galbenă”, este o piatră semiprețioasă de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace, fiind de origine organică, și anume rășina fosilă. Chihlimbarul nu este ambră adevărată. Unele incluziuni îi pot conferi culoare albăstruie sau verzuie, așa cum este chihlimbarul din Republica Dominicană. Aceste pietre sunt exemplare rare și foarte scumpe.

De ce este chihlimbarul atât de scump

Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Provine din rășina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanță amorfă, fără să fie un mineral. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanță deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa rășinii.

Chihlimbarul este socotit piatră prețioasă încă din timpurile preistorice, fiind folosit ca bijuterie sau obiect de cult. Unele bijuterii de chihlimbar din Egiptul antic, care s-au păstrat, au o vechime de peste 6.000 de ani. Exploatarea și comercializarea acestei pietre semi-prețioasă a început în neolitic. În Europa, începând din antichitate, pe ruta Roma - Kaliningrad a fost creat "Drumul chihlimbarului", ca dovadă a aprecierii acestui produs, rută ce a fost utilizată mult timp (germană: Bernsteinstraße; rusă: Янтарный путь; italiană: Via dell'Ambra, latină: Via Sucinaria; poloneză: Szlak Bursztynowy, Jantarowy Szlak).

Salonul de chihlimbar, câteva curiozităţi

Una dintre operele de artă cele mai valoroase din istorie realizate din această piatră prețioasă este „Salonul de chihlimbar”, ale cărui decorațiuni din chihlimbar au fost făcute cadou în anul 1716 de regele Prusiei, Frederic Wilhelm I (1688-1740), țarului Rusiei, Petru cel Mare. Acest obiect de artă, expus în Rusia, a dispărut (a fost furat) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Între 1979-2003, salonul a fost reconstruit după fotografii de către specialiști ruși și acum, este expus în Palatul "Ecaterina" din orașul Pușkin (fostul sat Țarskoe Selo), la circa 25 km sud de Sankt Petersburg. Ultimele căutări de regăsire a decorațiunilor originale de chihlimbar au fost în 2011, fără succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel