EXCLUSIV  600.000 de posturi libere pentru ingineri, în următorii zece ani. Mihnea Costoiu (rector UPB): Oferta pentru tineri este mult mai bună în România decât în străinătate

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), susține că nevoia de ingineri a crescut în ultimii ani, astfel că România va avea peste 600.000 de posturi libere în următorii zece ani.

Rectorul UPB a oferit o analiză asupra situației, în exclusivitate pentru DC News. Acesta a precizat că, potrivit cercetărilor, lipsa de forță de muncă în acest domeniu este cauzată de următorii factori:

„Cifra de 600.000 vine din studiile realizate de noi sau de la Forumul Investitorilor Străini și are la bază mai multe cauze. Prima cauză este exodul major de ingineri după 1989, perioadă în care peste 200.000 de ingineri au părăsit România. A doua cauză este faptul că România nu a produs ingineri în primii ani, după 1989. Societatea, în general, s-a orientat către științele umaniste care au fost văduvite puternic înainte de 1989. Am avut atunci parte de o inflație de studenți la științe economice, juridice, ale comunicării și așa mai departe. Al treilea motiv este reindustrializarea României, care nu este bine echilibrată la nivelul țării. Există județe unde nu este nevoie de foarte mulți ingineri.”

Exodul inginerilor români

Mihnea Costoiu a precizat că, în ultimii aproximativ 20 de ani, țara noastră a făcut progrese în ceea ce privește păstrarea tinerilor în țară, în mare parte pentru că firmele și-au optimizat pachetele salariale cu cele din străinătate.

„În prezent, toate companiile solicită ingineri din plin, iar anul acesta avem deja 28.000 de locuri de muncă oferite generației curente, care are 3.500 de absolvenți. Din 2004 încoace crește producția de studenți, iar exodul s-a mai diminuat. Dacă înainte plecau 80% dintre absolvenții noștri, acum pleacă circa 20%

Suntem în contact permanent și cu aceștia, principalul motiv pentru plecările lor este reprezentat de dorința de a căuta un spațiu mai atractiv, joburi mai bine plătite. Dar acum diferențele nu mai sunt foarte mari la nivel salarial. Un bun absolvent la Politehnica București are un salariu de start în jurul sumei de 1.000 de euro. Noi considerăm că oportunitățile din România, în această perioadă, sunt mult mai mari decât în străinătate. Uitați-vă la companiile multinaționale sau chiar și naționale, unde în top management-ul companiilor sunt oameni tineri care au avut o ascensiune fulminantă în carieră. 

Noi susținem cu argumente solide că, în această perioadă, oferta pentru tineri este mult mai bună în România decât în străinătate.

Unde sunt cele mai multe locuri pe piața muncii?

Rectorul UPB a enumerat și domeniile unde se caută cei mai mulți ingineri.

„Continuă să fie căutate domeniile din industria IT, unde viitorii ingineri se pot pregăti în cadrul facultăților de automatică și calculatoare, respectiv de electronică și telecomunicații. De asemenea, sunt căutate specializările de transporturi, în general, precum și de energetică. Totodată, sunt căutați și ingineri în industriile noi, de inginerie medicală sau optimizare de fluxuri de producție, deci este extrem de răspândită solicitarea companiilor.”

Criză de ingineri pe piața de muncă. România va avea peste 600.000 de posturi disponibile în următorii 10 ani

Politehnica din București scoate anual 3.700 de ingineri de pe băncile facultății. Celelalte universități scot doar 8.000 de ingineri pe an, cumulat.

”Astăzi, ultimele studii, cele de dinainte de pandemia de COVID-19, arată că necesarul pieţei este de 600.000 de ingineri, noi producem circa 3.700 pe an, aceasta este diferenţa. În următorii 10 ani, mergând cu turaţie maximă, universitatea poate acoperi circa 40.000 din aceştia şi suntem cel mai mare furnizor de forţă de muncă din România în acest moment. Celelalte universităţi din centrele universitare mari produc circa 8.000 toate”, a declarat Mihnea Costoiu, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Dinspre companii, ştiinţa materialelor este extrem de căutată, chimia la fel, zona de inginerie din industria alimentară şi a agriculturii. (...) Suntem in o criză majoră de forţă de muncă, o criză majoră demografică care a generat o criză de forţă de muncă. Suntem în o presiune extraordinară. Companiile vin şi solicită insistent ingineri pentru perioada următoare. Circa 200.000 de ingineri şi 20.000 de medici au părăsit ţara după 1989. Este un exod care continuă. Ceea ce este de subliniat că în acest moment continuă exodul inginerilor buni, a celor care fac performanţă”, a detaliat rectorul UPB.

Tinerii se pot îndrepta către această carieră, întrucât salariul lunar al unui debutant este de aproximativ 800 de euro net, sumă care poate ajunge la 2.000-3.000 de euro după primii ani de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel