Premierul ungar Viktor Orbán este un lider mai credibil, mai bun și mai corect decât candidatul opoziției Péter Márki-Zay, potrivit ultimului sondaj realizat de Institutul Nézőpont.
Cel mai recent sondaj al Institutului Nézőpont îl compară actualul prim-ministru cu opozantul său de stânga pe baza a trei caracteristici. În fiecare dintre măsurători, opinia maghiarilor care vor merge la vot este mai pozitivă pentru Orbán decât pentru rivalul său.
Respondenții au fost întrebați cât de adevărată au găsit afirmația conform căreia Orbán și Márki-Zay „și-au respectat promisiunile”, precum și în ce măsură consideră că oricare dintre candidați este „un lider bun” și „o persoană corectă”.
Șase din zece (58%) alegători cred că Orbán își ține promisiunile, 31% considerând că acest lucru nu este adevărat. Dimpotrivă, doar 19% dintre alegătorii maghiari cred că Márki-Zay își va respecta promisiunile electorale, în timp ce 35% consideră că nu.
Două treimi dintre alegătorii probabili (67%) spun că Orbán este un lider bun, iar doar unul din patru (25%) alegătorii contestă acest lucru. De cealaltă parte, 44% dintre alegătorii probabili îl consideră pe Péter Márki-Zay un lider rău și doar aproape un sfert (23%) îl consideră un lider bun.
Este mai puțin surprinzător faptul că 96% dintre alegătorii Fidesz îl consideră pe Orbán un lider bun, dar este mai provocator faptul că mai mult de o treime dintre alegătorii de stânga (36%) au considerat același lucru, anume că Orbán e un lider bun.
Sondajul arată că maghiarii activi din punct de vedere politic au o viziune mai pozitivă despre premierul Viktor Orbán decât despre candidatul comun al stângii. În cazul lui Péter Márki-Zay, numărul mare de răspunsuri incerte indică profilul scăzut al politicianului și incertitudinea potențialilor săi susținători. Ungaria va organiza alegeri generale pe 3 aprilie, potrivit RMX.
Analistul de politică externă H.D. Hartmann a fost invitat la emisiunea Geostrategica, la DC News, unde a vorbit despre relațiile dintre Ungaria și Federația Rusă și modul în care aceste relații pot influența România:
„La Moscova, Viktor Orban chiar a anunțat că în aprilie au loc alegeri și spune că: Mă voi prezenta și am să câștig aceste alegeri! Deci, vom rămâne să negociem în continuare... .Mai interesant e că Ungaria, prin vocea lui Orban, spune că în 13 ani am avut 12 întâlniri cu dumneavoastră (n.r. Vladimir Putin). Este singura țară din lume care în 13 ani se întâlnește cu Putin de 12 ori. Sunt niște elemente clare de matematică ce ne arată că s-a dezvoltat o relație fundamentală între Budapesta și Moscova. Această relație trasncende atât Uniunea Europeană, cât și NATO.
Trebuie să fim foarte atenți și nuanțele sunt foarte importante. Bineînțeles că manipulările ruse au fost foarte clare... uite, Ungaria, membru al Uniunii Europene, se opune războiului. Sigur că Rusia a manipulat în acest sens, nici nu putea să-i scape asemenea ocazie, dar nuanțele pe care acest dialog le presupune, trebuie să ne pună pe gânduri pentru că suntem o putere regională și trebuie să ne gândim foarte serios ce a vrut Orban să spună cu această frază.“, a precizat H.D. Hartmann.
Săptămâna trecută, Viktor Orban, premierul Ungariei, s-a aflat la Moscova unde s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Acesta din urmă a afirmat, după întâlnirea cu premierul Ungariei, că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică "au ignorat" principalele solicitări ale Moscovei privind garanţiile de securitate (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News