Prof. dr. Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul anti-COVID-19, după strângerea celor 7,5 miliarde de euro pentru producerea lui. Când va fi gata și când vom putea intra în posesia lui.
Cele mai mari țări ale lumii au reușit să strângă, prin intermediul unui Teledon, 7,5 miliarde de euro pentru a finanţarea descoperirii unui vaccin sau a unor tratamente împotriva COVID-19. Alexandru Rafila a vorbit despre acest vaccin în contextul sumei enorme strânse și când am putea intra în posesia lui.
"Există vreo 80 de vaccinuri candidate pentru cercetare și dezvoltare. Să dea Dumnezeu ca măcar unul sau două dintre ele să se dovedească până la urmă sigur și eficace. În ceea ce privește alocarea de resurse, să știți că alocarea mare, mie mi se pare neașteptat de mare, a fost acum două - trei zile, la nivelul Uniunii Europene ca urmare a unui apel a principalelor țări și s-au strâns 7,5 miliarde de euro într-o singură zi. Mi se pare o sumă formidabilă, iar banii vor fi utilizați în trei direcții, e vorba despre diagnostic, despre tratament și despre vaccinuri. Cea mai mare parte din acești bani va merge spre vaccinuri și evident că s-au făcut alianțe ale principalilor producători de vaccinuri care încearcă îmrepună să descopere un produs și să scurteze cât se poate timpul de testare, fără să neglijeze siguranța și eficacitatea vaccinului.
E vorba despre un vaccin de care vor beneficia sute de milioane de persoane și nu se pune problema ca acest vaccin să fie nesigur sau să existe discuții legate despre siguranța lui și atunci sigur că va dura până la obținerea unui vaccin, probabil abia în a doua jumătate a anului viitor vom avea acces la un astefel de produs, care trebuie și fabricat pe scară mare, vorbim de sute de milioane de doze și va exista și o competiție"", a declarat Alexandru Rafila, în direct la B1 TV.
Medicul Alexandru Rafila a reacționat și în urma spuselor specialiștilor de la Oxford, care susțin că un vaccin ar putea fi gata în septembrie 2020.
"Eu nu cred că până în septembrie poate fi testat pe un număr suficient de mare de persoane, pentru că după ce se fac testele pe animal, umează trei teste clinice pe voluntari, inițial un număr mai mic, pentru siguranță, apoi pe un număr ceva mai mare și apoi pe zeci de mii de persoane. Trebuie făcute studii referitoare la nivelul de anticorpi, cât durează anticorpii, cât oferă protecție, dacă oferă protecție. Sunt multe elemente care trebuie stabilite. Chiar dacă spunem că am putea să discutăm de un produs aprobat la începutul toamnei, el mai trebuie și fabricat, ori fabricarea unui vaccin, după cum știți, durează destul de mult. Spre exemplu vaccinul gripal, cel mai rapid, are un ciclu de producție de șase luni, ori să faci miliarde sau sute de milioane de doze în două, trei luni, mie mi se pare fantezist și am rezerve în ceea ce privește disponibilitatea în acest an", a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News