7 alimente bogate în melatonină, recomandate de nutriționiști pentru un somn odihnitor

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Unele alimente și băuturi conțin în mod natural melatonină, hormonul somnului, măsurat în nanograme (a mia parte dintr-un miliard de gram) per gram de hrană (ng/g) sau picograme (a mia parte dintr-un trilion de gram) per mililitru de lichide (pg/mL). Totuși, concentrația de melatonină în aceste alimente este semnificativ mai mică decât cea din suplimente. Prin urmare, ar fi aproape imposibil să consumați suficientă melatonină doar din alimente pentru a ajunge la nivelurile dintr-un supliment.

Adevăratul beneficiu al consumului alimentelor bogate în melatonină este că primiți o doză mică și sigură de melatonină alături de alți nutrienți valoroși din acele alimente. În plus, organismul dumneavoastră deja produce melatonină, deci probabil nu aveți nevoie de doze mari, potrivit Eating Well.

Chiar dacă un supliment sau consumul de alimente bogate în melatonină nu vă va adormi instant, acestea transmit creierului semnalul de a se relaxa și a se pregăti de somn. Iată care este topul celor 7 alimente bogate în melatonină și cum să le includeți cu ușurință în dietă pentru a avea un somn odihnitor!

1. Fistic

Concentrație de melatonină: 660 ng/g

Pentru o gustare înainte de culcare, alegeți fisticul. Acesta conține cea mai mare cantitate de melatonină comparativ cu alte nuci și oferă o sursă vegetală de proteine. Prăjirea fisticului poate reduce nivelul de melatonină, deci este recomandat să îl consumați crud.

2. Vișine acre

Concentrație de melatonină: 13.46 ng/g

Vișinele acre vă pot ajuta să dormiți mai bine. Acestea conțin o cantitate semnificativă de melatonină. Studiile arată că sucul de vișine acre poate îmbunătăți durata totală a somnului și calitatea acestuia.

3. Ouă

Concentrație de melatonină: 1.54 ng/g

Ouăle, fie fierte, fie omletă sau ochiuri, oferă beneficii pentru somn. Oul conține proteine, minerale și vitamine precum vitamina D. Cercetările arată că nivelul scăzut de vitamina D este asociat cu calitatea slabă a somnului.

4. Ananas

Concentrație de melatonină: 0.28 ng/g

Acest fruct tropical gustos este și o sursă naturală de melatonină. Studiile arată că ananasul poate stimula producția de serotonină și triptofan, care sunt implicate în producerea melatoninei.

5. Somon

Concentrație de melatonină: 0.21 ng/g

Somonul este o sursă naturală de melatonină, pe lângă acizii grași omega-3, proteine de calitate și vitamina D. Cercetările sugerează, de asemenea, că acizii grași omega-3 DHA și EPA din somon pot îmbunătăți calitatea somnului.

6. Lapte

Concentrație de melatonină: 0.12 pg/mL

Laptele cald înainte de culcare are o bază științifică! Laptele conține atât melatonină, cât și triptofan - același aminoacid din curcan care ne adoarme după o masă copioasă de Crăciun.

7. Nuci

Concentrație de melatonină: 0.04 ng/g

Nucile pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și a memoriei, și conțin, de asemenea, melatonină. Un studiu a constatat că participanții care au mâncat nuci zilnic timp de opt săptămâni au experimentat îmbunătățiri în ceea ce privește timpul de adormire și durata totală a somnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel