În zilele noastre interacțiunile reale sunt adesea înlocuite cu mesaje scrise schimbate prin telefon sau pe platforme de mesagerie instantanee, dar trebuie acordată o atenție deosebită riscurilor inerente acestor forme de comunicare.
Ai scris vreodată un sms sau un mesaj pe whatsapp pe care nu ai vrut să-l scrii? Sau ai primit vreodată unul care te-a rănit sau te-a înfuriat?
Te-ai găsit într-una din două situații sau vrei să eviți să te regăsești acolo?
Iată 7 lucruri pe care să nu le scrii niciodată.
Reclamații, precum „ți-am spus să nu-mi scrii când ies cu prietenii mei” sau „ar trebui să fii mai drăguț cu ai mei”.
Prin mesaj nu poți auzi vocea interlocutorului, nici nu percepi non-verbalul, deci nu ai percepția cât de mult poate fi o situație cu adevărat problematică pentru celălalt. Există riscul unei despărțiri? Celălalt este ironic? Ce vrea de fapt să ne spună?
Este posibil să regretați imediat după ce le-ați scris sau de îndată ce vă opriți pentru o clipă să vă gândiți.
Explicații și scuze: Explicațiile sunt prea complicate pentru a fi rezumate într-un mesaj text scurt. Nu te ajuți scriind. Mai degrabă abordează personal situația. Mult mai bine un „Îți datorez scuze, ne putem întâlni mai târziu?”. Apoi, fă-ți timp să explici și să-ți ceri scuze în persoană.
Întrebări referitoare la motivele comportamentului altora precum „De ce nu m-ai sunat ieri?” sau "Ai ceva împotriva mea?" Încercați să tratați direct aceste probleme, lăsați-le celeilalte persoane posibilitatea de a se explica liber.
„Dezvăluiri-bombă” precum „Cred că ar trebui să stăm cu alți oameni” sau „S-a terminat”.
Același lucru este valabil și pentru comunicările importante cu o conotație pozitivă precum „Cred că te iubesc”. Majoritatea oamenilor nu le place să primească acest tip de comunicare prin text și ar putea fi induși să se enerveze foarte tare pe cei care o fac.
Informații importante, cum ar fi probleme de sănătate. Așteptați și creați o oportunitate de a vorbi despre asta în persoană, astfel încât să puteți oferi toate explicațiile și informațiile necesare pentru ca interlocutorul să nu intre în panică.
Informații confidențiale, cum ar fi numerele cardurilor de credit și, în general, orice nu ați dori să fie dezvăluit pe internet. Hackerii sunt peste tot și pot avea acces la mesajele tale.
Secrete: mesajul tău ar putea ajunge la persoana greșită. Evitați riscul, doar nu îl notați.
Dacă ți se întâmplă să trimiți mesaje cuiva pentru a comunica informații de acest tip, respiră adânc, oprește-te un moment și întreabă-te dacă ai dori să primești un astfel de mesaj.
Aproape sigur vei avea curajul să nu scrii acel mesaj și să amâni schimbul la interacțiunea reală, care este locul unei confruntări și clarificări eficiente.
Scrisul este o modalitate înșelătoare de a construi relații. Comunicarea reală, față în față, este cea mai eficientă și sigură modalitate de a construi relații bune și de a le gestiona mai bine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News