76% dintre refugiaţii ucraineni de peste hotare vor să se întoarcă acasă

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) transmite că 76% dintre refugiaţii ucraineni de peste hotare vor să se întoarcă acasă.

 

Dintre refugiaţii ucraineni aflaţi în alte ţări gazdă, 76% intenţionează să se întoarcă în locurile de origine, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) cu privire la profilul şi intenţiile celor strămutaţi în urma războiului, transmite EFE.

De asemenea, refugiaţii din plan intern intenţionează sau doresc să se întoarcă în locurile lor de origine în 82% din cazuri, aproximativ 15% dintre aceştia plănuind să facă acest lucru în următoarele trei luni.

'Este esenţial ca orice reîntoarcere să fie voluntară, nu forţată sau sub presiune', a declarat de la Kiev, pe cale virtuală, Karolina Lindholm, reprezentantul agenţiei ONU în Ucraina.

Printre principalele obstacole în calea reîntoarcerii, care au fost menţionate de respondenţi, se numără lipsa accesului la servicii de bază precum apa şi electricitatea, la oportunităţi de angajare, locuinţe şi servicii educaţionale.

Lindholm a precizat că activitatea UNHCR în acest context se concentrează pe asistenţa juridică pentru recuperarea documentelor de identitate şi a titlurilor de proprietate, pe repararea locuinţelor şi pe implementarea unor proiecte pilot de case prefabricate.

'Până în prezent, UNHCR a sprijinit repararea a peste 13.000 de locuinţe şi a oferit la peste 240.000 de persoane servicii de asistenţă juridică', a subliniat reprezentantul agenţiei în Ucraina.

Actualizarea UNHCR a arătat că există un interes puternic din partea refugiaţilor de a se întoarce în regiuni precum Cernihiv, în nordul Ucrainei, Mikolaiv, în sudul ţării, sau Harkov.

Totodată, Lindholm a subliniat efectul atacurilor recente, precum cel asupra barajului Kahovka din 6 iunie, care furniza apă pentru sute de mii de oameni şi care este acum 'un deşert sub un soare arzător'.

'Necesităţile umanitare după distrugerea barajului sunt imense şi necesită cu adevărat sprijinul continuu al comunităţii internaţionale acum şi pe termen lung', a conchis reprezentanta UNHCR, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel