8 ani de la Colectiv. La Floreasca funcționează primul și singurul centru de îngrijire a arșilor grav din România

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Țara noastră nu are nici astăzi, la 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, un centru dedicat tratării marilor arși. Doar la Floreasca funcționează primul și singurul centru de îngrijire a arșilor grav din România.

Primele informații privind construirea a patru astfel de centre datează încă de acum 8 ani, când se promiteau două centre la București, unul la Târgu Mureș și unul la Timișoara.

Până în prezent, nu doar că nu a fost inaugurat niciun centru, dar și promisiunile au fost reduse și se vorbește doar despre construirea a trei spitale.

La centrul din Timișoara, construcția a fost demarată abia anul acesta și se estimează că inaugurarea ar putea avea loc în 2025.

La celelalte două centre, din București și Târgu Mureș, construcția nici măcar nu a fost demarată, dar contractele au fost semnate. Ambele au ca termen de finalizare tot anul 2025.

Anul acesta, din păcate, am avut parte de două tragedii similare, la Crevedia și Călimănești. 12 dintre răniții de la Crevedia au fost transferați în străinătate.

În urma incidentului de acolo, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara:

„În momentul de față, sunt în total circa 30 de paturi pentru mari arși. Noi am avut o disponibilitate, adică paturi neocupate, pentru că erau pacienți care erau în tratament acolo, deci, 6 paturi aseară. Erau 5 în București și unul la Timișoara. Evident, numărul de victime era mai mare decât 6. Însă, au fost îngrijiți în secțiile de terapie intensivă. Aveam 64 de paturi de terapie intensivă, cu ventilator, la nivelul municipiului București, în toate spitalele de urgență. Toți au primit îngrijire medicală”.

Unde sunt tratate cazurile de mari arși?

Începând din luna decembrie 2022, La Spitalul de Urgență Floreasca funcționează primul și singurul centru de îngrijire a arșilor grav din România. Efortul început în 2003 s-a finalizat în 2022, prin oficializarea primei structuri având această încadrare ca structură sanitară. Este primul centru și este și singurul la ora actuală. Dotarea este extrem de complexă și costisitoare, pentru că se adresează celui mai complex și costisitor tip de pacient imaginabil, pacientul ars.

Actualul centru de îngrijire a arșilor din Spitalul Floreasca are șase paturi de pacienți critici, adică acea unitate de arși înființată care era funcțională sau aproape funcțională la Colectiv, încă șase paturi de pacienți post-critici și încă șase paturi de pacienți cu sechele complexe după arsurile grave.

- Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București (6 paturi)

- Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București (5 paturi)

- Spitalul Clinic de Urgență Județean Sf. Spiridon Iași (5 paturi)

- Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” Timișoara (5 paturi)

- Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni (3 paturi)

- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București (10 paturi - strict pentru cazurile pediatrice)

Vinovații pentru incendiu, pedepsiți abia după aproape 7 ani

Primele hotărâri judecătorești definitive în această cauză au fost pronunțate în mai 2022, la aproape șapte ani de la tragedie.

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar cei trei patroni ai clubului Colectiv au primit pedepse de câte 11 ani, opt ani și, respectiv, șase ani de închisoare.

Pirotehnistul a fost condamnat la o pedeapsă de șase ani și zece luni, iar doi pompieri de la ISU București au primit pedepse de câte opt ani și opt luni.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească daune morale și materiale în valoare de peste 50 de milioane de euro victimelor și familiilor acestora.

Singurul care a scăpat de obligația de a plăti daune și de închisoare, după doar un an și o lună petrecut în închisoare, a fost primarul Cristian Popescu Piedone.

El a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție pe motivul că fapta sa nu este prevăzută de legea penală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel