EXCLUSIV  8 Martie. Centrul Filia: Nu este vorba despre „Ziua Mamei”, ci despre „Ziua Drepturilor Femeilor”. Ca feministă, în România, e o zi grea

Foto: Centrul Filia
Foto: Centrul Filia

Andreea Rusu, directoarea executivă a Asociației Centrul Filia, a vorbit cu noi despre importanța celebrării zilei de 8 Martie ca un eveniment dedicat drepturilor femeilor în general, nu doar pentru felicitarea rolului de casnică sau de mamă.

„Când mă gândesc la 8 Martie am așa niște sentimente amestecate. Pe de o parte e o zi foarte importantă pentru drepturile femeilor, pe de altă parte e trist, în general, în România, felul în care publicul larg, mai ales politicienii, se raportează ca fiind o zi a mamelor. Și e cam singura zi din an în care recunoaștem că femeile fac lucruri, iar acele lucruri contează într-o anumită măsură, dar sunt lucruri pe care, în principal, ei le văd drept minore. Gen, femeile fac curățenie, au grijă de casă, de familie, ne țin împreună, ne ascultă, ne sprijină. Deci mi se pare destul de greu. Ca feministă, în România, e o zi grea. 

Citim atât de multe discursuri lipsite de orice fel de însemnătate, care raportează mult femeia la rolurile ei domestice și îți fură un pic din bucuria și însemnătatea istorică a zilei de 8 Martie. Totuși, aș spune că datorită ONG-urilor, grupurilor informale, colectivelor, asociațiilor și așa mai departe, care nu au fost niciodată la fel de puternice în România, raportat la istorie, 8 Martie a devenit și o zi a protestelor. Anul acesta este făcută și o grevă de mai multe colege din societatea civilă.

Cred că inclusiv la nivelul publicului larg a crescut puțin conștientizarea faptului că nu este vorba despre „Ziua Mamei”, ci este vorba despre „Ziua Drepturilor Femeilor”. Cred că există acum un public critic care atrage atenția inclusiv politicienilor, atunci când pleacă pe discursurile astea sforăitoare.”, a declarat Andreea Rusu.

FOTO: Maria Cristea/ Centrul Filia

Însemnătatea istorică a zilei de 8 Martie

„Dacă ne uităm un pic de la distanță, la felul în care femeile din România au obținut drepturi, hai să ne întrebăm când au început femeile din România să voteze liber. Pentru că dacă ne uităm în special la partea aceasta de drepturi politice, impresia generală e că asta se întâmplă de foarte mult timp, dar nu este așa. În România, dreptul de vot a fost obținut destul de târziu, în jurul anului 1938, prima oară la Alegerile Locale. Apoi a existat în vremea regimului comunist, dar fiind un sistem autoritar nu aveai dreptul la vot liber. Așa că, pentru prima oară, dreptul liber la vot a fost exercitat în 1990. Vorbim doar despre 34 de ani de drepturi politice reale pentru femei.

Trist, pe partea de drepturi politice, este că, da, avem o democrație tânără în rândul femeilor, dar locul nostru în viața politică este foarte restrâns. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește reprezentarea politică a femeilor, iar asta ar fi o temă care, în ziua istorică de 8 Martie, ar trebui discutată mai mult”, a completat Andreea Rusu, din partea Asociației Centrul Filia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel