Care sunt motivele pentru care românii se află în topul europenilor care nu au acces la serviciile medicale, potrivit datelor Eurostat.
În anul 2022, aproape 8% dintre cetățenii români nu au acces la serviciile medicale de care au nevoie, iar printre motive se află cele financiare, listele lungi de așteptare sau distanța mare față de un dispensar sau o unitate medicală, potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică - Eurostat.
La nivel european, în 2022, 3,3% dintre persoane care au avut nevoie de examinări medicale nu au putut beneficia de acestea.
Astfel, țările UE care au raportat cele mai mari valori au fost: Grecia (16,7%), Finlanda (9,6%), România (7,9%) și Letonia (7,1%), în timp ce cele mai mici valori au fost înregistrate în Germania (0,5%), Cehia (0,3%) și Cipru (0,1%).
Ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie în UE care au raportat astfel de nevoi nesatisfăcute a fost de 6,1%, de două ori mai mare decât cea a persoanelor care nu sunt expuse riscului (2,8%).
FOTO: Freepik @DCStudio
Modele similare au fost vizibile în întreaga UE, cu excepția Spaniei (unde 2% dintre persoanele care nu sunt expuse riscului de sărăcie au raportat nevoi nesatisfăcute, față de 1,6% dintre persoanele expuse riscului) și a Țărilor de Jos (0,8% dintre persoanele care nu sunt expuse riscului și 0,6% dintre cele expuse riscului de sărăcie).
În Grecia, ponderea raportată a fost cu 14,5 puncte procentuale (pp) mai mare în rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie (28,8%) în comparație cu cele care nu se aflau în risc (14,3%).
Discrepanțe mari au apărut, de asemenea, în România, unde diferența a fost de 9,4 pp (15,5% față de 6,1%), și în Portugalia, cu 8,5 pp (11,7% față de 3,2%).
Citește și: Rafila: Avem 1,5 milioane de pacienţi cu diabet
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News