Încălzirea globală va avea un impact important asupra ghețarilor din Italia, susține Comitetul Italian de Glaciologie. Topirea ghețarilor duce la descoperiri macabre.
Temperaturile ridicate din ultima vreme, puse pe seama încălziri globale, au impact pe termen lung inclusiv asupra ghețarilor. Aproximativ 80% dintre gheţarii alpini ai Italiei riscă să dispară până în anul 2060, au anunţat joi Comitetul Italian de Glaciologie (CGI) şi filiala Greenpeace din această ţară, transmite agenţia ANSA, scrie Agerpres.
Astfel, în următorii 30-40 de ani Italia, se va confrunta cu perioade de secetă din ce în ce mai intense, au declarat Greenpeace Italia şi CGI la încheierea primei etape a expediţiei lor comune pe gheţarul Forni din Parcul Naţional Stelvio din Dolomiţi.
Acest gheţar pierde, prin topire, cu 50% mai mult din grosimea stratului său de gheaţă comparativ cu anul 2022 şi riscă să dispară până în 2060", a declarat Guglielmina Diolaiuti, cercetătoare la CGI.
”Între 21 şi 24 august, gheţarul a pierdut 37 de centimetri din grosime, mai mult decât media, care a fost de 6 centimetri pe zi”, a precizat cercetătoarea, citată de ANSA.
Odată cu topirea ghețarilor ies la iveală și corpurile alpiniștilor dispăruți în munți. Cel mai recent caz este al unui bărbat despre care se crede cp a murit într-un accident pe un ghețar din Alpii austrieci, în urmă cu 22 de ani. La câțiva metri sub rămășițele bărbatului, au fost găsite și bunuri ale acestuia, un rucsac care conținea numerar, un card bancar și un permis de conducere.
Un alt caz a fost al unui alpinist german care a dispărut, în 1986, în timpul unei drumeții pe un ghețar în apropierea Muntelui Mattarhorn (Elveția) și a fost găsit în luna iulie a acestui an.
În 2015, rămăşiţele a doi tineri alpinişti japonezi care au dispărut pe Muntele Matterhorn în urma unei furtuni de zăpadă în 1970 au fost descoperite, iar identitatea lor a fost confirmată cu ajutorul testelor ADN, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu