Numărătoarea inversă a început! Târgul Internaţional GAUDEAMUS - Carte de Învăţătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de peste două decenii, va avea loc în perioada 16 - 20 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo.
Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 23, este iniţiat şi organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media. Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 16 noiembrie, la ora 12.00.
Târgul Internaţional Gaudeamus este principala componentă a Programului LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei.
Preşedintele de onoare al ediţiei este Prof univ. dr Liviu Papadima, prorectorul Universităţii din Bucureşti.
Citește și: SoNoRo, o întâlnire de tradiţie sub semnul Muzei şi Poetului
Gaudeamus 2016 propunepeste 300 de expozanţi - un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră.
Vor fi organizate peste 850 de evenimente editoriale şi profesionale, record în istoria târgului,care se vor desfăşura la standurile expozanţilor, al Invitatului de onoare, ale partenerilor şi în spaţiile special amenajate de către organizator în incintă.
Târgul are, ca la fiecare ediţie, o serie de proiecte interesante.
Proiectul „Cărţile se întorc acasă”: campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor GAUDEAMUS, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 150.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor GAUDEAMUS în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 2016, 13 elevi din Bucureşti, medaliaţi la concursuri internaţionale pe diverse discipline, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie, ora 14.00, la standul Dacia. Premiile vor fi oferite de Radio România şi Dacia.
Citește și: Licitaţia Colecţiei familiei Halfon-Elias
Iniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului GAUDEAMUS, Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” se află la a 14-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2016 va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 11.00, la Bursa de Contacte.
Secţiuni tradiţionale şi Expoziţii
Carte şi multimedia – modulul de bază al fiecărei ediţii, este o adevărată oglindă a pieţei naţionale pe acest segment, care reuneşte oferta la zi de carte tipărită şi electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante edituri din ţară şi de peste hotare. Datorită diversităţii categoriilor şi numărului ridicat de participanţi la fiecare ediţie, domeniile de interes reprezentate sunt extrem de diverse, de la materiale şi software educaţional pentru copii, literatură de toate genurile până la studii de specialitate de un înalt nivel ştiinţific.
Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă”, ediţia a 13-a, una dintre cele mai dinamice şi interactive secţiuni ale Târgului, va fi punctul de atracţie numărul 1 pentru cei mai mici vizitatori ai Târgului GAUDEAMUS. Atelierul de creaţie GAUDEAMUS, amenajat în colaborare cu Display Group, într-un stil atractiv şi ludic, potrivit vârstei lor, îi aşteaptă pe toţi copiii prezenţi în târg cu activităţi creative organizate de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, cadouri şi numeroase alte surprize.
Expoziţia Cartea, de la manuscris la tipăritură esteorganizată în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Toţi cei interesaţi de începuturile şi evoluţia culturii scrise vor putea admira, în cadrul expoziției, manuscrise și carte veche (sec. XVII - XVIII), dar și călimări de brâu, ornamente tipografice și xilogravuri din colecțiile muzeului. Tot aici, pe lângă faptul că vor afla informații despre modul în care se realizau cărțile manuscris în Evul Mediu, vizitatorii îşi pot încerca talentele de caligraf, folosind instrumente și suporturi de altădată într-un scriptorium amenajat în cadrul expoziţiei.
Citește și: „Urme bizantine" de Dalila Özbay, la ICR Istanbul
Aflat la cea de a 14-a ediție, Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică Pentru Tineret aduce viitorul mai aproape și dezvăluiecalea către lumile incredibile ale imaginaţiei și ingeniozității.
Peste 60 de tineri, curioși și creativi, vor prezenta anul acesta invenţii fascinante și originale, în cadrul celor trei secţiuni dedicate: Ştiinţe Aplicate (mecanică, electrică, optică, termotehnică, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică etc.), Tehnologia Informaţiei (tehnologie care asociază utilizarea calculatorului şi informaţiile, care ajută să producă, să manipuleze, să comunice sau să difuzeze informaţiile), Tehnologii ale Viitorului (robotică, graphic design, arhitectură futuristă etc.)
Proiectul Bucureștiul Nevăzut scoate la lumină cartierele necunoscute ale orașului prin lucrări de pictură. Început printr-o vizită de documentare în cartierele periferice din București și urmat de patru expoziții remarcabile, proiectul Bucureștiul Nevăzut oferă publicului iubitor de artă lucrări ce vorbesc despre locuri, oameni, istorie și emoție. Cu scopul de a face cunoscut patrimoniul nevăzut al capitalei, șapte artiști contemporani români - Sanda Buțiu, Daniela Donțu, Mihail Gavril, Mirela Hagiu, Marilena Murariu, Nadejda Lungu și Silviu Parascan - au realizat lucrări emblematice pentru istoria arhitecturală și culturală a cartierelor periferice bucureștene.
China, în premieră, invitată de onoare
La invitația Radio România, China va participa în calitate de invitat de onoare, la cea de-a 23-a ediție a târgului.
China va aduce circa 2.000 de titluri de carte, cu un total de 3.000 de exemplare. Delegația chineză va fi alcătuită de peste 100 de editori, din peste 50 de mari edituri din China. Cinci scriitori renumiți, precum Cao Wenxuan, Yu Hua, Xi Chuan, Lan Lan și Lin Zechen, vor fi prezenți la o serie de activități unde vor dialoga cu cititorii români.
Marea inițiativă prezentată de președintele Xi Jinping, strategia Centurii Economice a Drumului Mătăsii și a Drumului Mătăsii Maritime în Secolul 21, va oferi noi oportunități pentru stimularea relațiilor chino-române și va aduce noi forțe pentru întărirea colaborărilor pragmatice China-ECE.
Standul Chinei la Târgul GAUDEAMUS va avea 350 de metri pătrați, cu cinci zone: zona pentru edituri, zona de cărți pe diferite teme, zona culturală, zona de activități și zona de recepție. Cititorii vor vedea la fața locului numeroase publicații pe teme politice, de economie, cultură, științe sociale și ale naturii, literatură, artă și cărți pentru copii din China contemporană.
Zona pentru edituri este cea mai mare zonă a standului Chinei, unde vor fi expuse și vândute totodată şi cărți.
Zona de cărți pe diferite teme este împărțită în trei: una pe tema Chinei, una privind cărțile traduse reciproc China-ECE și una de cărți pentru copii.
În zona de cărți pe tema Chinei vor fi expuse peste 100 de volume publicate în ultimii ani, care reflectă politica, economia și cultura din China contemporană.
Zona culturală va cuprinde trei expoziții: Expoziția cărților cu ilustrații seriale clasice, Expoziția dezvoltării tehnologiilor de imprimare din antichitatea Chinei și Expoziția ilustrațiilor de carte pentru copii.
Expoziția Tehnologiilor de Imprimare din Antichitatea Chinei va descrie în ordine cronologică, parcursul dezvoltării civilizației chineze, pentru ca vizitatorii să cunoască istoria imprimării din China antică.
În expoziția ilustrațiilor se vor expune opt lucrări create special pentru acest eveniment de renumiți pictori chinezi.
În 16 noiembrie, între orele 11:15 și 11:45, directorul adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, Yan Xiaohong, Ambasadorul Chinei din România, Xu Feihong, alături de alți reprezentanți ai delegației chineze, vor avea o întâlnire la sala VIP a Pavilionului Central Romexpo cu ministrul Culturii, ministrul Educației, reprezentanți ai Comisiei de Cultură a Parlamentului României și ai organizatorilor târgului, Radio România. Aceștia vor discuta pe tema colaborările și schimburilor culturale.
În 16 noiembrie, între orele 15:50-16:30, la standul Chinei va fi organizat un eveniment de promovare a cărți Guvernarea Chinei, semnată de președintele Chinei, Xi Jinping.
Simpozionul scriitorilor chinezi și români va avea loc în 17 Noiembrie, între orele 13:30-15:00, în sala de ședințe a Romexpo. Cu tema Identitatea globală a literaturii locale. Vor fi invitați romancieri, scriitori de literatură pentru copii și poeți din cele două țări. La simpozion vor fi prezenți directorul adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, Yan Xiaohong, Consilierul pentru Cultură din Ambasada Chinei din România, Yan Jianwu, lideri ai Asociației Scriitorilor din România, reprezentanți ai scriitorilor chinezi și români.
În perioada târgului, la Librăria Humanitas din București va fi programată o Expoziție a cărților pe tema Chinei, cu o durata de o săptămână, la care vor fi expuse 200 de titluri, 300 de exemplare în limbile engleză, română, chineză, pentru ca un număr cât mai mare de cititori români să se apropie de China, să „citească” China.
Premiile Târgului Gaudeamus vor fi decernate duminică, 20 noiembrie.
Premiile Târgului Internaţional GAUDEAMUS 2016 vor fi decernate duminică, 20 noiembrie, ora 17.00:
- Trofeele GAUDEAMUS (decernate pentru trei dintre expozanţi)
- Cea mai râvnită carte a târgului
- Trofeul Presei „Mircea Sântimbreanu”, pe secţiunile publicaţii, radio, TV, agenţii de presă şi online– decernat jurnaliştilor acreditaţi care vor reflecta derularea târgului
- Premiul de excelenţă, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg şi destinat finanţării totale sau parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale
- Premiile pentru traducere „Antoaneta Ralian”, acordate pentru doi traducători, în şi din limba română
- Premiul Educaţia, acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg
- Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News