Două actrițe iraniene au fost arestate - ce orori riscă să îndure în detenție. UNICEF transmite un semnal de alarmă în cazul copiilor

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Iranul este în prezent scena unor orori care ies la suprafață în urma protestelor din țară.

Două actrițe iraniene cunoscute au fost arestate de forțele de securitate după ce și-au arătat sprijinul față de mișcarea de protest care se desfășoară în prezent, în timp ce autoritățile își intensifică represiunea împotriva dizidenților. Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi au fost arestate separat pentru că au susținut public protestele la nivel național, potrivit agenției de știri Tasnim. Începând cu luna septembrie, în Iran au avut loc demonstrații pe scară largă, declanșate de moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției morale a Iranului. Amini, o iraniană kurdă, a murit după ce a fost reținută pentru că nu și-a purtat hijabul în mod corespunzător.

Riahi a fost arestat de forțele de securitate iraniene duminică, a informat agenția de știri Tasnim. Actrița, care este cunoscută pentru rolurile sale din serialele de televiziune „Iosif profetul” și „Noaptea a zecea”, precum și pentru filmele „Cina cea de taină”, a postat un videoclip în care s-a afișat fără batic pe 18 septembrie, la două zile după moartea lui Amini. Într-un incident separat, Ghaziani, care este cunoscută în Iran pentru aparițiile ei în filme precum „As Simple as That” și „Days of Life”, a postat sâmbătă un videoclip pe contul ei de Instagram în care apare fără batic, legându-și părul într-o coadă prinsă la spate, notează CNN.

„Acesta poate fi ultima mea postare. Din acest moment, dacă mi se întâmplă ceva, să știți că voi fi mereu alături de poporul Iranului până la ultima mea suflare”, a spus ea în descrierea clipului.

Ghaziani a fost arestată de forțele de securitate în baza unei hotărâri judecătorești la doar o zi după ce videoclipul a fost postat. Ea a fost apoi adusă la parchet și acuzată de acțiuni împotriva securității iraniene și de implicare în activități de propagandă îndreptate împotriva regimului iranian, potrivit agenției de știri Fars, afiliată statului.

UNICEF trage un semnal de alarmă în privința copiilor și a minorilor care au murit în urma protestelor

Agenția Națiunilor Unite pentru copii, UNICEF, a declarat că rămâne profund îngrijorată de rapoartele despre copiii uciși, răniți și reținuți în Iran, a transmis vineri într-o declarație, adăugând că decesele raportate ale copiilor de la protestele antiguvernamentale „trebuie să înceteze .”

„Se estimează că 50 de copii și-au pierdut viața în tulburările publice din Iran”, a scris UNICEF în declarația citată de CNN.

Acest anunț vine în timp ce protestele din Iran au continuat de mai bine de două luni și pe fondul apelurilor din ce în ce mai insistente din partea protestatarilor și activiștilor online către UNICEF, Amnesty International și alte organizații pentru drepturile omului pentru a lua măsuri cu privire la încălcările drepturilor omului și crimele împotriva copiilor care au loc în Iran. 

Ce orori riscă să îndure cei reținuți în Iran

O investigație extinsă a CNN a confirmat zvonurile conform cărora cei aflați în detenție în închisorile din Iran au parte de abuzuri fizice greu de îndurat. În ultimele săptămâni, au apărut videoclipuri pe rețelele de socializare care arată că forțele de securitate iraniene agresează sexual pe străzi femeile ieșite la protest. Au început să iasă la suprafață rapoarte legate de violența sexuală împotriva activiștilor din închisori.

CNN a mers în regiunea de lângă granița Irakului cu Iranul, intervievând martorii oculari care părăsiseră țara și verificând mărturiile supraviețuitorilor și surselor atât din Iran, cât și din afara țării. Au fost coroborate mai multe rapoarte de violență sexuală împotriva protestatarilor și au fost notate relatări despre multe altele. Cel puțin unul dintre abuzurile citate a cauzat răni grave, iar altul a implicat violul unui băiat minor. În unele dintre cazuri, agresiunea sexuală a fost filmată și folosită pentru a șantaja protestatarii și pentru a-i reduce la tăcere, potrivit unor surse care au vorbit cu victimele.

Cele mai multe dintre rapoartele despre violența sexuală analizate de CNN de la începutul protestelor declanșate de moartea lui Amini au venit din vestul țării, unde mari părți ale regiunii sunt predominant kurde. Pe parcursul acestei investigații, CNN a vorbit cu surse din diferite centre ale protestelor din țară, inclusiv cu grupuri și activiști din zonele cu majoritate kurdă, activiști aflați în contact regulat cu deținutele din închisori cheie, cum ar fi închisoarea Evin din Teheran. Odată cu detenția pe scară largă a protestatarilor de către autorități, blocajul media din țară s-a agravat. Stigmatul atașat victimelor violenței sexuale adaugă un alt strat de secretomanie la ceea ce se întâmplă.

În ciuda dificultății de a investiga aceste afirmații și a riscurilor pe care victimele le raportează, CNN a aflat despre 11 incidente, unele implicând mai multe victime, de violență sexuală împotriva protestatarilor din închisorile iraniene și a coroborat aproape jumătate dintre ele. Aproape toate au avut loc în zonele kurde.

Într-un caz, CNN a primit mărturia audio a unui băiat de 17 ani care a spus că el și prietenii săi au fost violați și electrocutați în detenție după ce au fost arestați în cadrul protestelor. Mărturiile audiate de CNN sugerează că agresiunea sexuală a băiatului minor nu a fost un incident izolat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel