9,5 milioane de euro de la UE pentru instalarea a 242 de staţii de încărcare a maşinilor electrice. Beneficiarul este Renovatio e-charge

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Renovatio e-charge, cea mai mare reţea de staţii de încărcare a maşinilor electrice din țara noastră, va beneficia de un grant în valoare de 9,5 milioane de euro de la UE. Această sumă este menită să contribuie la instalarea a 242 de puncte de mare putere, la nivel național.

Astfel, Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) a semnat, recent, acordurile de finanţare cu membrii Consorţiului Expand-E (EXpanding Performance and Network Density - Electric), din care face parte şi Renovatio e-charge.

'Consorţiul Expand-E instalează în perioada iunie 2022 - iunie 2025, în peste 450 de locaţii, din 22 de state membre UE, un total de 2.100 de puncte de încărcare (150 - 350kW), destinate vehiculelor electrice uşoare şi grele de transport marfă. UE finanţează acest proiect prin acordarea unui grant în valoare totală de 70 de milioane de euro, din care 9,5 milioane de euro revin României', a declarat Alexandru Teodorescu, managing partner al Renovatio e-charge.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES, în cadrul proiectului european Expand-E, Renovatio e-charge va instala 222 de puncte de încărcare de mare putere, de minimum 150 kW, dedicate vehiculelor electrice uşoare, precum şi 20 de puncte de încărcare, cu o putere de cel puţin 350 kW, destinate vehiculelor electrice de transport greu (camioane, autobuze şi autocare), în 53 de locuri, de-a lungul coridoarelor principale ale reţelei TEN-T din România.

Toate staţiile de încărcare vor fi publice, accesibile 24/7, interconectate cu ceilalţi membri ai proiectului, precum şi cu alţi operatori de servicii de mobilitate, prin intermediul soluţiilor de roaming. De asemenea, toate staţiile vor fi dotate cu terminale de plată, care vor permite utilizatorilor să încarce direct, fără înregistrare prealabilă sau contract comercial, a precizat Teodorescu.

'Grantul UE a atras şi capital privat, iar proiectul a securizat, de asemenea, un împrumut de 30 de milioane de euro de la o bancă europeană, precum şi capital de lucru adiţional de la membrii consorţiului şi câteva instituţii financiare. Aceste lucruri subliniază atât capacitatea sectorului privat de a cataliza investiţii adiţionale, cât şi încrederea investitorilor în proiect şi în creşterea pieţei vehiculelor electrice. Adiţional, Comisia Europeană a selectat pentru finanţare proiectul Expand-E Ungaria, care presupune implementarea a 42 puncte de încărcare în 7 locaţii din Ungaria, completând astfel verigile lipsă ale proiectului global Expand-E şi asigurând acoperirea a 23 state membre UE', potrivit comunicatului citat.

Renovatio e-charge este parte din ecosistemul de companii Renovatio care au o experienţă de peste 18 ani în industria locală a regenerabilelor şi derulează proiecte în state, precum România, Portugalia şi Columbia, respectiv activităţi pe pieţe ca Polonia, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova sau Italia.

Compania administrează, în prezent, cea mai mare reţea de încărcare a maşinilor electrice, care cuprinde peste 655 de puncte de încărcare, la nivel naţional. Proiectul Expand-E reprezintă un efort coordonat, multinaţional, de extindere a punctelor de încărcare pentru vehiculele electrice într-o reţea cu adevărat de mare putere, de-a lungul coridoarelor pan-europene, de la Marea Baltică la Marea Mediterană şi de la Marea Neagră la Oceanul Atlantic, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel