9 lucruri de care să ții cont pentru o inimă puternică și sănătoasă

O inimă sănătoasă și puternică ne ajută să avem o viață diversificată și fericită. Cu toate acestea, există factori de risc cardiovasculari care duc la dezvoltarea unor afecțiuni cardiace importante.

În acest articol sunt amintiți factorii de risc cardiaci, care sunt tipurile de afecțiuni cardiovasculare și ce poți face pentru a avea o inimă sănătoasă și puternică.

Factori de risc cardiovasculari

Factorii de risc cardiovascular sunt următorii:

- hipertensiunea arterială

- sedentarismul

- obezitatea

- colesterolul crescut

- obiceiurile alimentare nesănătoase.

- factorii genetici.

- vârsta înaintată.

- tulburările neuropsihice.

- statutul socio-economic

- mediul poluat.

Cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare

Afecțiunile cardiovasculare sunt clasificate astfel:

- boli coronariene: sunt afectate vasele de sânge care alimentează mușchiul cardiac.

- accident vascular cerebral: se produce atunci când creierul nu mai este alimentat cu sânge (în urma unui accident ischemic, sau accident hemoragic).

- boală cardiacă reumatismală: este afectat mușchiul cardiac și valvele cardiace.

- malformații congenitale: apar fie în urma unor factori genetici, fie în urma unor factori de risc ce se manifestă în timpul sarcinii. 

- boală arterială periferică: afectează arterele care alimentează membrele superioare și inferioare.

- anevrism de aortă: presupune lărgirea și ruperea aortei.

- embolism pulmonar: trombii de la nivelul venelor ajung la plămâni.

- tromboză venoasă: trombii pot ajunge la inimă.

- tulburări ale mușchiului cardiac (miocard): cardiomiopatie, miocardită. Cauzele miocarditei sunt virusurile (asociate tractului respirator superior), infecțiile bacteriene, abuzul de alcool.

Cum să ai o inimă puternică și sănătoasă

Există un set de reguli care te pot ajuta să-ți menții inima sănătoasă pe termen îndelungat:

- fă regulat mișcare: inimii îi place activitatea fizică. Mișcarea crește numărul bătăilor inimii și o ajută să se mențină în formă. Atenție însă, exercițiile fizice trebuie făcute gradual, excesele trebuie evitate.

- menține o greutate corporală normală: pentru asta ai nevoie de mișcare, dar și de o dietă adecvată.

- menține colesterolul în limite normale: pentru asta ai nevoie tot de o alimentație sănătoasă și echilibrată.

- gestionează corect stresul: nu întotdeauna putem scăpa de stres și adesea muncim mai mult de 40 de ore săptămânal. Este recomandat să faci pauze dese în care să faci scurte plimbări, sau exerciții ușoare, pentru destresare. În acest fel te vei putea concentra și mai bine cînd vei reveni la masa de lucru.

- evită anxietatea și depresia: este un lucru dovedit, depresia crește riscul de boală cardiovasculară.

- consumă ciocolată neagră: are concentrație mare de cacao și este benefică pentru că scade tensiunea arterială și controlează glicemia.

- dormi suficient: prea mult somn sau prea puțin somn dăunează inimii. Adulții nu trebuie să doarmă mai puțin de 7 ore pe noapte.

- nu fuma.

Alimentația sănătoasă te ajută să ai o inimă puternică

Nutriționiștii au alcătuit o listă cu alimentele cele mai potrivite pentru protejarea inimii (a sistemului cardiovascular):

- somon: conține acizi grași omega 3, proteine, antioxidanți, vitamina D. Atenție însă, somonul conține și colesterol.

- seminte de in: conțin acizi grasi, proteine, vitamina B1, magneziu, calciu, fosfor.

- ovăz: ajută la reducerea nivelului colesterolului. Conține acizi grași omega 3, magneziu, calciu, potasiu.

- fasole neagră: conține acizi grași omega 3, magneziu, calciu, vitamina B3 (niacină).

- migdale: conțin acizi grași omega 3, vitamina E, magneziu, proteine, fosfor, zinc.

- nuci: conțin acizi grași omega 3, magneziu, grăsimi nesaturate, vitamina E.

- vin roșu: conține antioxidanți, antioxidanți, resveratrol.

- ton: conține acizi grași, vitamina D, niacina (vitamina B3), proteine.

- morcovi: conțin carotenoizi, vitamina C, vitamina A, fibre.

- spanac: este bogat în luteină, dar și beta caroten, complexul de vitamine B, vitamina C, calciu, magneziu, potasiu, fier, vitamina K.

- broccoli: este bogat în vitamina C, vitamina E, potasiu, vitamina B5, calciu, fier, potasiu, zinc.

- cartofi dulci: conțin vitaminele A, C, E, B5, B6, beta caroten, magneziu, fosfor, potasiu.

- ardei gras: nu contează culoarea, ardeiul gras conține: vitamina B6, vitamina C, vitamina B3, potasiu, fibre.

- roșii: conțin licopenul, vitamina C, vitamina A, beta caroten, potasiu.

- afine: au un conținut ridicat de nutrienți: carotenoizi, flavonoizi, vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, potasiu.

- portocale: conține flavonoizi, vitamina B1, vitamina B5, vitamina C, potasiu.

- pepene galben: conține luteina, potasiu, vitamina C.

- ciocolata neagră: are un conținut ridicat de cacao, ține sub control glicemia și reglează tensiunea arterială.

- ceai: este bogat în antioxidanți și flavonoizi, de asemenea reglează tensiunea arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel