Senatorul Marius Marinescu a lansat un apel către președintele Iohannis, premierul Orban, președintele PSD, Marcel Ciolacu, precum și către toți liderii politici în legătură cu însemnătatea zilei de 9 mai pentru România, dar și pentru Europa.
'Ziua de 9 mai marchează triada evenimentelor care au schimbat soarta României și a Europei. Aceasta ar trebui declarată zi de sărbătoare națională, zi liberă, precum și organizarea de manifestări aferente acestei zile.
Sunt 5 motive esențiale privind declararea 9 mai - zi de sărbătoare națională! Iată care sunt acestea:
9 mai 1877 reprezintă ziua în care România și-a declarat independența față de Imperiul Otoman. Ministrul de Externe, Mihail Kogălniceanu, a susținut o declarație în Adunarea deputaților cu privire la acest fapt.
Acesta a susţinut discursul care a rămas în istorie. Iată o parte din acesta: ”Suntem în stare de război cu turcii; legăturile noastre cu Înalta Poartă sunt rupte şi când va fi ca pacea să se facă nu crez că un singur român va mai consimţi ca România să reintre în poziţiunea ei de mai nainte, rău definită, hibridă şi jignitoare atât intereselor României, cât şi intereselor Turciei”. "Trebuie să dovedim că reclamăm independenţa pentru că şi noi ca naţiune avem dreptul să trăim cu viaţa noastră. Când toată Europa predică sentimentele de justiţie, este cu drept ca aceste sentimente să se răspândească şi asupra noastră şi să ne lase să trăim cu viaţa noastră proprie, răspunzând numai pentru greşelile noastre şi primind chiar pedepse pentru greşelile noastre, iar nu pentru ale altora”. a mai spus Kogalniceanu. La o zi după ce Parlamentul a proclamat independenţa, la 10 mai, actul a fost promulgat de către domnitorul Carol I şi publicat în Monitorul Oficial.
De asemenea, este și un moment de comemorare pentru că au murit 4.302 români în Războiul de Independență româno-turc. Ar fi un moment de bucurie faptul că România și-a declarat independența, dar și de tristețe fiindcă au murit 4.302 persoane și am pierdut Buceagul, regiunea Basarabiei istorice, respectiv Ismail, Cahul, Bolgrad.
9 mai 1945 este zi de sărbătoare pentru noi pentru că este Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. România a recâștigat Transilvania de Nord. Au murit peste 300.000 de militari și 64.000 de civili. Este un moment de comemorare. La pierderi punctăm și faptul că am pierdut Basarabia, Bucovina de Nord, Ținutul Herța și Cadrilaterul.
9 mai este Ziua Uniunii Europene. Trebuie sărbătorită această zi deoarece România face parte din UE din 1 ianuarie 2007. Este pentru prima dată în istorie când facem parte din familia marilor puteri europene chiar dacă la marginea acestora.
9 mai 1950 Ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, a ținut un discurs la Paris care a pus bazele înființării Uniunii Europene. Dacă toate țările din Uniunea Europeană ar declara 9 mai - zi de sărbătoare națională ar fi un motiv și un semnal de unire, mai ales în acest context al pandemiei.' a menționat Marius Marinescu pentru DC News.
'În calitate de senator al României, în mandatul 2004-2008, am promovat o lege pentru declararea zilei de 9 mai - sărbătoare națională, dar nu a avut susținere suficientă la momentul respectiv. A fost adoptată în Senat, dar a căzut la diferență de 2 voturi în Camera Deputaților.
Fac un apel către președintele Klaus Iohanis, premierul Ludovic Orban, președintele PSD Marcel Ciolacu, precum și către ceilalți lideri care au reprezentare în Parlament, să declare, prin lege, ziua de 9 mai - sărbătoare națională!' a punctat senatorul Marius Marinescu, pentru DC News.
'Doresc să mai punctez faptul că în aceste zile cu semnificații istorice, astăzi, 8 mai, este ziua comuniștilor din România deoarece pe data de 8 mai 1921 s-a înființat PCR. De asemenea, pe 10 mai sărbătorim Ziua Regalității.' a adăugat Marius Marinescu.
Victoria din anul 1945 împotriva nazimului este sărbătorită pe data de 8 mai de francezi, americani, britanici, italieni şi alţi occidentali, iar pe data de 9 mai de către ruşi. Statele europene vor marca vineri prin ceremonii discrete Ziua Victoriei în Europa, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, notează DPA.
Senatorul Marius Marinescu a reliefat și cum sărbătoresc francezii în 2020 această zi.
'Ceremonia a început la ora 10.45 cu o coroană de depunere în fața statuii generalului de Gaulle de pe Champs Elysées. Ceremonia solemnă a urmat sub Arcul de Triumf care, respectând secvența sa tradițională, a fost „adaptată pentru a se conforma măsurilor de sănătate”, precum a anunțat Palatul Elysée. Acest lucru este în special în cazul depunerii coroanei de flori sau la reaprinderea flăcării Soldatului Necunoscut de către președintele Emmanuel Macron, în prezența unui singur purtător de pavilion.' a adăugat Marius Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News