9 Mai, Ziua Europei. Ceremonii oficiale

Ceremonii de depuneri de coroane de flori, un concert la Opera Naţională Bucureşti, recitaluri, proiecţii de filme şi ateliere pentru copii cu tematică europeană vor avea loc, la Bucureşti, cu prilejul Zilei Europei. 

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că, în contextul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare şi există monumente dedicate celor trei evenimente vor avea loc, joi, ceremonii de depuneri de coroane de flori. 

În Bucureşti, activitatea va avea loc la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial, esplanada Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I". 

"Pe 9 mai 1945 a fost semnat, la cartierul general sovietic din Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat astfel sfârşitul, în Europa, al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile - Al Doilea Război Mondial. De la declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea unui astfel de organism, Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene", aminteşte MApN. 

Pentru România, 9 mai are şi o a treia semnificaţie, fiind ziua în care, în 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a ţării. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de către Armată, pe câmpurile de bătălie de la Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii. 

Zilele Europei la Casa Artelor "Dinu Lipatti"

Cea de-a doua ediţie a evenimentului Zilele Europei la Casa Artelor "Dinu Lipatti" - Muzica Europei are loc, joi şi vineri, în intervalul orar 18,00 - 21,30. Evenimentul va reuni expoziţii, ateliere pentru copii cu tematică europeană, proiecţii de filme, recitaluri, prilejuite de aniversarea Zilei Europei. 

Potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres, această ediţie a evenimentului îşi propune aducerea la cunoştinţa publicului a faptelor istorice ce au dus la crearea Uniunii Europene prin prezentarea a trei filme documentare: "Europa: de la al Doilea Război Mondial la Uniunea Europeană de astăzi", "Europa de-a lungul generaţiilor", "O istorie a Consiliului European". 

"A doua parte a evenimentelor oferă o perspectivă muzicală, o incursiune în istoria muzicii europene, pornind într-un periplu muzical de pe plaiurile româneşti spre cele occidentale. De asemenea, celebrăm moştenirea culturală pe care compozitorul şi pianistul Dinu Lipatti ne-a lăsat-o. Astfel, vom regăsi în programul artistic compoziţiile sale, dovada geniului său muzical", a precizat sursa citată. 


Artiştii Duo Kitharsis - Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan - vor susţine joi un recital la două chitare

 

"Vineri, saxofonistul Nicolas Simion şi pianistul Marcus Schinkel ne vor surprinde cu o nouă viziune - cea a muzicii de jazz şi a improvizaţiei - asupra celor mai cunoscute opere muzicale scrise de compozitori clasici celebri: George Enescu, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Bela Bartok, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Frederic Chopin", au informat organizatorii. 

Pe parcursul celor două zile, publicul va putea viziona expoziţiile din Curtea Casei Lipatti: "Istoria Uniunii Europene" şi expoziţia permanentă "Dinu Lipatti, viaţa şi opera". Tot aici, între orele 18,00 - 20,00, copiii vor putea participa la ateliere de facepainting cu tematică europeană. 

În această perioadă, Casa Lipatti va fi disponibilă pentru vizitare, oferind melomanilor posibilitatea de a asculta celebre înregistrări ale lui Dinu Lipatti şi de a viziona expoziţia de fotografii "Familia Lipatti şi prietenii". Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor "Dinu Lipatti". 

Opera Naţională Bucureşti, un concert extraordinar 


Opera Naţională Bucureşti prezintă, joi, începând cu ora 18,30, un concert extraordinar cu ocazia Zilei Europei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea, iar conceptul regizoral poartă semnătura lui Alex Nagy. Vor evolua soliştii Oana Andra, Simonida Luţescu, Stanca Maria Manoleanu, Bianca Mărgean, Simona Neagu, Crina Zancu, Lucian Corchiş, Paul Lungu, Daniel Pop, Filip Panait, cu participarea Orchestrei şi a Corului Operei Naţionale Bucureşti. 

În programul serii se regăsesc arii celebre din opere precum "Aida" de Giuseppe Verdi, "Faust" de Charles Gounod, "La Traviata" de Giuseppe Verdi, "Carmen" de Georges Bizet, "Turandot" de Giacomo Puccini, "Don Carlo" de Giuseppe Verdi, "La boheme" de Giacomo Puccini, "Romeo şi Julieta" de Charles Gounod etc. 


La Teatrul Nottara va avea loc, joi, de la ora 19,30, recitalul "De la Ovidiu la Mihai Eminescu" al actorului Emil Boroghină



Montarea este compusă din recitaluri poetice ce au la bază o parte dintre epistolele din Tristele şi Ponticele, trimise acum 2000 de ani de Publius Ovidius Naso la Roma de la Tomis, Constanţa de astăzi, şi selecţiuni din poezia eminesciană, o călătorie prin marile etape ale creaţiei şi vieţii lui Mihai Eminescu. 

Particularitatea acestui recital constă în faptul că este susţinut în limba română, dar pe ecranul-fundal textele scenariilor vor fi proiectate simultan în limbile europene de circulaţie: italiană, spaniolă, portugheză, franceză, engleză şi germană, iar în zona centrală se va decupa textul în limba-mamă, latina, atât în cazul versurilor originale ale lui Ovidiu, cât şi ale lui Eminescu. 

Spectacolul este o producţie a Teatrului Nottara şi a Teatrului Naţional Marin Sorescu, Craiova. Regia este semnată de Alina Hiristea, iar scenariul de Emil Boroghină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel