Protejează împotriva răcelilor și întărește sistemul imunitar: 11 beneficii ale usturoiului

Protejează împotriva răcelilor și întărește sistemul imunitar, 11 beneficii ale usturoiului. Sursa foto: freepik.com
Protejează împotriva răcelilor și întărește sistemul imunitar, 11 beneficii ale usturoiului. Sursa foto: freepik.com

Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume. Nu există bucătărie în care să nu existe usturoi.

Gospodinele folosesc usturoiul nu doar în rețete, ci și ca un „antibiotic” natural. Proprietățile vindecătoare ale acestei legume sunt cu adevărat neprețuite. 

Usturoiul a fost folosit de secole ca un medicament naturist. Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece usturoiul are o mulțime de proprietăți vindecătoare datorită acțiunii antibacteriene și antiseptice. Este bogat în minerale precum fosfor, zinc, potasiu și magneziu, precum și vitaminele C, K, acid folic, niacină și tiamină. 

Compoziție nutritivă bogată

Cățeii de usturoi conțin o cantitate incredibilă de nutrienți. Usturoiul este deosebit de bogat în vitaminele C și B6, potasiu (până la 401 de grame la 100 de grame de produs).

Conține și vitaminele A și K, acid folic și o cantitate mare de calciu (181 grame), fier (1,7 miligrame), magneziu (25 miligrame), fosfor (153 miligrame), zinc 1,2 miligrame și seleniu 14,2 miligrame.

Șase perechi de produse, a căror combinație este bună pentru sănătate: profită de ele pentru a asimila toți nutrienții

Dar valoarea energetică este destul de mică: un cățel de usturoi de mărime medie (3 grame) conține aproximativ 4,5 calorii, 0,2 grame de proteine ​​și 1 gram de carbohidrați. 

Iată care sunt beneficiile consumului de usturoi:

1. Reglează nivelul zahărului din sânge. Usturoiul îi poate ajuta pe diabetici să-și controleze nivelul zahărului din sânge, deoarece conține mangan (aproximativ 1,67 miligrame). În același timp, aportul zilnic al acestui mineral pentru un adult este de 2,5-5,0 miligrame.

Sărurile de mangan au un efect hipoglicemiant, datorită căruia reduc efectiv nivelul de glucoză din sânge.

2. Conține compuși ai sulfului. Usturoiul este o sursă deosebit de bogată de ingrediente organosulfurate, care conferă aromă bucatelor și care au o serie de proprietăți medicinale.

În timpul zdrobirii usturoiului, compușii de sulf se descompun într-o serie de alte ingrediente care interacționează cu anumite molecule din organism și au un efect biologic puternic.

3. Reduce nivelul colesterolului din sânge. Usturoiul și ingredientele organosulfuroase derivate din acesta reduc sinteza colesterolului în ficat. Consumul regulat de usturoi duce la o încetinire a producției de LDL ("colesterol rău").

Uleiul din semințe de morcov, util pentru frumusețe și sănătate. Iată cum trebuie să-l folosești

4. Reduce riscul de boli cardiovasculare. Se crede că usturoiul ajută la reglarea tensiunii arteriale. Ingredientele cu sulf din usturoi inhibă agregarea trombocitelor. Aceasta este prima etapă în formarea cheagurilor de sânge, care pot înfunda inima și arterele cerebrale și pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

De asemenea, usturoiul inhibă proliferarea celulelor musculare netede din peretele arterial, ceea ce este extrem de important, deoarece creșterea și mișcarea acestor celule latente este o manifestare majoră în bolile vasculare, inclusiv ateroscleroza.

Există componente ale usturoiului care pot fi transformate în hidrogen sulfurat în celulele roșii din sânge, un compus care acționează ca un dilatator al vaselor de sânge. Acest lucru ajută, deși indirect, la protejarea inimii de dezvoltarea patologiei.

Plimbă-te, zilnic, câte 30 de minute: șapte motive pentru care trebuie să ieși din casă

5. Are acțiune antiinflamatoare. Inflamația este răspunsul natural al organismului la răni sau infecții, așa că joacă un rol cheie în procesul de vindecare și nu este periculoasă în sine.

Dar, potrivit Școlii de Medicină Harvard , inflamația cronică crește riscul apariției multor boli foarte grave, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, artrita reumatoidă și unele tipuri de cancer.

Se crede că extractele sau compușii de usturoi sunt capabili să suprime activitatea anumitor proteine ​​inflamatorii, care este motivul efectului lor antiinflamator.

6. Îmbunătățește starea tractului gastro-intestinal. Usturoiul are proprietăți antimicrobiene și prebiotice. Prebioticele sunt nutrienți pentru flora intestinală sănătoasă, dar afectează și probioticele, bacteriile benefice.

Astfel, prebioticele accelerează creșterea microorganismelor benefice și cresc activitatea bacteriilor benefice existente. Usturoiul este eficient și împotriva paraziților intestinali, activează digestia și îmbunătățește apetitul.

Alimentele care subțiază sângele: acestea sunt cele mai bune anticoagulante naturale

7. Eficient împotriva bacteriilor. Efectul antibacterian al usturoiului a fost descoperit de Louis Pasteur în 1858, iar în timpul Primului și al Doilea Război Mondial, leguma a fost folosită ca antiseptic pentru a preveni cangrena.  Astfel, bacteria Helicobacter pylori, care este unul dintre principalii factori în dezvoltarea ulcerului și a cancerului de stomac, este sensibilă la extractul de usturoi proaspăt. În plus, are efect bactericid în tifos, holeră, difterie și arsuri și este un excelent dezinfectant pentru cavitatea bucală.

8. Ajută în tratarea răcelilor. Usturoiul are proprietăți antivirale și este eficient în tratarea răcelilor. Elimină congestia nazală și ajută la tuse.

9. Întărește sistemul imunitar. În primul rând, alicina din usturoi are proprietăți antibacteriene. De asemenea, se crede că are un efect antiviral, care poate funcționa în două moduri: prin blocarea pătrunderii virușilor în celule și prin întărirea răspunsului imunitar, astfel încât să poată lupta eficient împotriva potențialilor invadatori.

În plus, usturoiul protejează împotriva radicalilor liberi și previne deteriorarea ADN-ului. Zincul, care face parte din acesta, îmbunătățește imunitatea. Vitamina C ajută la combaterea infecțiilor.

Pericolele zahărului pentru sănătate: iată motivele pentru care ar trebui să-l excluzi din dieta ta

10. Are proprietăți antioxidante puternice. Usturoiul conține antioxidanți, substanțe care protejează organismul de oxidanții nocivi, dintre care cei mai frecvenți sunt radicalii liberi care distrug celulele sănătoase.

Ele atacă ADN-ul și provoacă degenerarea celulelor sănătoase în celule maligne, iar colesterolul „util” în „dăunător”. Sarcina antioxidanților este de a neutraliza radicalii liberi și de a menține astfel un echilibru sănătos.

11. Combate infecțiile tractului urinar și îmbunătățește sănătatea rinichilor. Sucul proaspăt de usturoi poate reduce creșterea bacteriilor E. coli, care provoacă inflamații în tractul urinar. În plus, ajută la prevenirea infecțiilor renale.

Articolul are doar scop informativ. Utilizarea usturoiului ca remediu pentru sănătate este posibilă numai după consultarea medicului dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel