Toate legumele și fructele te ajută să-ți menții sănătatea întregului organism la un nivel adecvat.
Majoritatea oamenilor nu se gândesc prea mult la sănătatea ochilor până când întâmpină o problemă. Este suficient doar să ajustezi ușor dieta prin adăugarea anumitor alimente, iar deteriorarea sănătății ochilor poate fi evitată. Unele fructe și legume sunt deosebit de benefice pentru ochi și acuitatea vizuală.
Varza, spanacul, salata verde, napii și alte legume de culoare verde închis conțin luteină și zeaxantina, antioxidanti care sunt stocați în concentrații mari în centrul retinei și ajuta la protejarea ochilor de efectele nocive ale luminii.
Cât suc de sfeclă roșie trebuie să bei pentru a îmbunătăți rezultatele antrenamentului
Luteina este deosebit de bună la filtrarea luminii albastre care se reflectă din ecranele digitale. Aceste substanțe favorizează un flux sanguin abundent către ochi. Consumul regulat al acestora legume ajută la protejarea vederii și reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară.
Organismul nu produce luteină și zeaxantină în mod natural, așa că este important să le obții prin dietă. Sunt solubile în grăsimi, așa că înainte de a mânca legume cu frunze verzi, stropește-le cu ulei de măsline pentru a maximiza absorbția antioxidanților.
Frunzele de sfeclă roșie sunt foarte sănătoase. Iată care sunt beneficiile lor și cum să le gătești
Nicio listă de alimente care îmbunătățesc vederea nu este completă fără morcovi. Această legumă este cea mai bogată sursă de beta-caroten, un carotenoid antioxidant care este „transformat” în organism în vitamina A, esențială pentru o vedere bună.
Vitamina A stimulează producția de bastonașe și conuri (celule din retina ochiului), ceea ce ajută la vederea în lumină slabă și la distingerea culorilor. Beta-carotenul ajută, de asemenea, la prevenirea leziunilor oculare ale radicalilor liberi, care pot provoca numeroase boli oculare.
Consumul de cantități mari de beta-caroten poate reduce riscul afecțiunilor precum degenerescența maculară, cataracta și glaucomul. Pe lângă morcovi, această substanță se găsește în fructele și legumele galbene, portocalii și roșii.
Beneficiile citricelor: iată motive pentru care ar trebui să consumi mai des fructe exotice
Ardeii dulci, în special cei roșii, au un conținut ridicat de vitamina C. Sunt foarte benefici pentru sănătatea vaselor de sânge din ochi și se crede că reduc riscul de a dezvolta cataracte. În plus, leguma suculentă conține vitaminele A și E, care reduc probabilitatea degenerescenței maculare asociate cu vârsta.
Nu uitați că sub influența temperaturilor ridicate, nutrienții sunt parțial distruși, așa că dacă este posibil, mâncați legumele crude.
Dovleacul este unul dintre cele mai apreciate alimente de toamnă, deoarece este bogat în nutrienți pentru sănătatea ochilor, inclusiv vitaminele A, C și E, zinc, fibre, luteină și zeaxantina. Acești micronutrienți ajută la combaterea degenerescenței maculare cauzate de vârstă, a sindromului de ochi uscat și a cataractei.
Apă cu castraveți: 6 motive pentru a începe dimineața cu o băutură sănătoasă
Dovlecelul conține o cantitate mare de antioxidanți luteină, zeaxantina și beta-caroten, vitaminele C și E, mangan, potasiu, magneziu și zinc. Consumul regulat de alimente bogate în aceste substanțe nutritive poate ajuta la prevenirea dezvoltării cataractei.
Dovlecelul nu numai că susține sănătatea ochilor, dar ajută și la controlul greutății și scade colesterolul rău din sânge.
Toată lumea este conștientă de faptul că schimbările legate de vârstă afectează întregul corp, inclusiv ochii. Cu toate acestea, în afară de aceasta, sănătatea ochilor depinde în mare măsură de stilul de viață și de obiceiuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci