90% dintre casele dintr-un oraș japonez au fost complet distruse după cutremurul din prima zi a anului

Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea

Orașele devastate, incendiile și prăbușirea clădirilor au dezlănțuit haosul în vestul Japoniei după un cutremur cu magnitudinea 7,5, provocând moartea a 57 de persoane în prefectura Ishikawa și rănind numeroase altele, relatează agenția Kyodo.

Seismul, având epicentrul în orașul Shiga din prefectura Ishikawa și o adâncime mică, a declanșat alerte de tsunami în regiunea Noto. Un tsunami de peste 1,2 metri a fost observat în portul Wajima, iar casele de pe coastă, în special în orașul Suzu, au suferit pagube serioase.

Aproximativ 200 de replici s-au resimțit de la primul cutremur de luni, conform Agenției Meteorologice din Japonia, care a avertizat că altele ar putea lovi în curând.

Prefectura Ishikawa a fost cea mai grav afectată, dar victime și răniți au fost raportați și în prefecturile Niigata, Toyama, Fukui și Gifu.

24 de persoane și-au pierdut viața în orașul Wajima, 22 în orașul Suzu, 5 în orașul Nanao, iar restul deceselor au fost înregistrate în alte localități. Este cel mai grav cutremur de la 2016 încoace.

Peste 100 de persoane au fost rănite în fiecare regiune, multe dintre ele fiind blocate sub dărâmături. Un incendiu masiv a cuprins Wajima Morning Market, distrugând aproximativ 200 de clădiri.

Situția este dezastruoasă în orașul Suzu, unde primarul Masahiro Izumiya a declarat că 90% dintre cele aproximativ 5.000 de case au fost fie complet distruse, fie aproape complet.

Echipele de salvare luptă să ajungă în zonele afectate, încercând să elibereze persoanele blocate sub ruine, iar premierul Fumio Kishida a menționat că aproximativ 3.000 de salvatori întâmpină dificultăți în a ajunge în extremitatea nordică a peninsulei Noto, unde incendiile și distrugerile sunt extinse.

Peste 500 de persoane sunt blocate pe aeroportul din Noto, închis din cauza daunelor suferite de clădiri și de infrastructura de transport. Peste 33.000 de gospodării au rămas fără curent electric, iar peste 100.000 de locuințe nu au acces la apă.

Impactul economic al cutremurului se resimte și în industria nucleară japoneză, cu oprirea unor fabrici și evaluarea pagubelor la facilitățile de producție.

Mesaje de condoleanțe au fost transmise din întreaga lume, cu președintele Joe Biden declarând pregătirea Statelor Unite de a oferi orice fel de ajutor necesar Japoniei în această situație tragică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel