Lintea are zeci de beneficii neprețuite: iată cinci motive să o consumi

Lintea are zeci de beneficii neprețuite, iată cinci motive să o consumi. Sursa foto: freepik.com
Lintea are zeci de beneficii neprețuite, iată cinci motive să o consumi. Sursa foto: freepik.com

Datorita conținutului ridicat de fibre, proteine ​​vegetale și numeroase minerale, lintea este un produs extrem de hrănitor.

Lintea provine din familia leguminoaselor și are diferite culori: roșie, verde, maro, galbenă și neagră.  100 grame de linte verde/maro (fiartă) are 105 de calorii, 8,8 grame de proteine, 0,7 grame de grăsime, 16,9 grame de carbohidrați, 5,1 grame de fibre, 3,5 mg de fier, 40 mcg de seleniu, 30 mcg de acid folic.

Mergi pe jos și bucură-te de rezultate: șapte motive să faci 10.000 de pași în fiecare zi

 

Care sunt beneficiile lintei?

 

1. Lintea reduce riscul de a dezvolta unele boli cronice

Studiile arată că un consum regulat de linte reduce riscul de boli cronice precum diabetul, obezitatea, cancerul și bolile de inimă. Toate acestea se datorează conținutului bogat de compuși de protecție a plantelor numiți fenoli. Lintea este deținătorul recordului în rândul leguminoaselor privind conținutul de fenoli. Așa că nu este de mirare că lintea are efecte antioxidante, antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii, precum și efecte cardioprotectoare.

2. Lintea îmbunătățește digestia

Lintea este deosebit de bogată în fibre prebiotice, care îmbunătățesc digestia și „hrănesc” bacteriile intestinale bune, care sunt foarte importante pentru sănătatea noastră. O dietă bogată în fibre are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de cancer colorectal.

Yoga cultivă rezistența la stres și te ajută să te relaxezi. Cinci motive să o practici zilnic

3. Lintea îmbunătățește inima

Lintea este bogată în fibre, folați și potasiu, fiind o alegere excelentă pentru susținerea inimii și controlul tensiunii arteriale și al colesterolului. De asemenea, lintea conține fier și vitamina B1, care sunt o sursă de energie și ajută la menținerea bătăilor inimii constante.

4. Lintea ajută la controlul zahărului din sânge

Toate leguminoasele, inclusiv lintea, au un indice glicemic (IG) scăzut, care încetinește viteza cu care energia pe care o furnizează este eliberată în sânge. Ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. Conținutul ridicat de fibre face ca leguminoasele să fie foarte sățioase, ceea ce ajută la controlul apetitului.

Frunzele de sfeclă roșie, pe lista alimentelor sănătoase. Care sunt beneficiile lor și cum să le gătești

5. Lintea este o sursă de proteine ​​vegetale

Lintea este o sursă bogată de proteine, făcându-le o alternativă excelentă la carne sau pește. Ca și alte leguminoase, lintea are un conținut scăzut de aminoacizi esențiali și anume metionină și cisteină. Acest lucru este ușor de rezolvat prin combinarea lintei cu cereale, precum orezul sau grâul.

 

Este lintea sigură pentru toată lumea?

 

Pentru majoritatea oamenilor, lintea este un plus sănătos pentru o dietă echilibrată. Ca și alte leguminoase, lintea conține compuși naturali numiți în mod obișnuit „antinutrienți”. Acestea includ acidul fitic, care se leagă de nutrienți precum fierul și zincul, ceea ce face dificilă absorbția acestor minerale. 

Conținutul de acid fitic al lintei este mai mic decât cel al porumbului, grâului și soia. În plus, aceste anti-elemente pot fi reduse prin înmuiere și gătit.

Ceapa verde, beneficii uimitoare pentru sănătate. 4 leacuri cu ceapă verde

Alergia la linte a fost raportată în unele părți ale Europei, în special în Spania, unde este mai frecventă decât alergia la arahide. Dacă ești alergic la alte leguminoase, cum ar fi năutul sau mazărea, este posibil să fii alergic și la linte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel