Datorita conținutului ridicat de fibre, proteine vegetale și numeroase minerale, lintea este un produs extrem de hrănitor.
Lintea provine din familia leguminoaselor și are diferite culori: roșie, verde, maro, galbenă și neagră. 100 grame de linte verde/maro (fiartă) are 105 de calorii, 8,8 grame de proteine, 0,7 grame de grăsime, 16,9 grame de carbohidrați, 5,1 grame de fibre, 3,5 mg de fier, 40 mcg de seleniu, 30 mcg de acid folic.
Mergi pe jos și bucură-te de rezultate: șapte motive să faci 10.000 de pași în fiecare zi
1. Lintea reduce riscul de a dezvolta unele boli cronice
Studiile arată că un consum regulat de linte reduce riscul de boli cronice precum diabetul, obezitatea, cancerul și bolile de inimă. Toate acestea se datorează conținutului bogat de compuși de protecție a plantelor numiți fenoli. Lintea este deținătorul recordului în rândul leguminoaselor privind conținutul de fenoli. Așa că nu este de mirare că lintea are efecte antioxidante, antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii, precum și efecte cardioprotectoare.
2. Lintea îmbunătățește digestia
Lintea este deosebit de bogată în fibre prebiotice, care îmbunătățesc digestia și „hrănesc” bacteriile intestinale bune, care sunt foarte importante pentru sănătatea noastră. O dietă bogată în fibre are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de cancer colorectal.
Yoga cultivă rezistența la stres și te ajută să te relaxezi. Cinci motive să o practici zilnic
3. Lintea îmbunătățește inima
Lintea este bogată în fibre, folați și potasiu, fiind o alegere excelentă pentru susținerea inimii și controlul tensiunii arteriale și al colesterolului. De asemenea, lintea conține fier și vitamina B1, care sunt o sursă de energie și ajută la menținerea bătăilor inimii constante.
4. Lintea ajută la controlul zahărului din sânge
Toate leguminoasele, inclusiv lintea, au un indice glicemic (IG) scăzut, care încetinește viteza cu care energia pe care o furnizează este eliberată în sânge. Ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. Conținutul ridicat de fibre face ca leguminoasele să fie foarte sățioase, ceea ce ajută la controlul apetitului.
5. Lintea este o sursă de proteine vegetale
Lintea este o sursă bogată de proteine, făcându-le o alternativă excelentă la carne sau pește. Ca și alte leguminoase, lintea are un conținut scăzut de aminoacizi esențiali și anume metionină și cisteină. Acest lucru este ușor de rezolvat prin combinarea lintei cu cereale, precum orezul sau grâul.
Pentru majoritatea oamenilor, lintea este un plus sănătos pentru o dietă echilibrată. Ca și alte leguminoase, lintea conține compuși naturali numiți în mod obișnuit „antinutrienți”. Acestea includ acidul fitic, care se leagă de nutrienți precum fierul și zincul, ceea ce face dificilă absorbția acestor minerale.
Conținutul de acid fitic al lintei este mai mic decât cel al porumbului, grâului și soia. În plus, aceste anti-elemente pot fi reduse prin înmuiere și gătit.
Ceapa verde, beneficii uimitoare pentru sănătate. 4 leacuri cu ceapă verde
Alergia la linte a fost raportată în unele părți ale Europei, în special în Spania, unde este mai frecventă decât alergia la arahide. Dacă ești alergic la alte leguminoase, cum ar fi năutul sau mazărea, este posibil să fii alergic și la linte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu