Economistul Adrian Mitroi a făcut o evaluare a măsurilor economice luate de țara noastră, în contextul războiului din Ucraina.
„În primul rând, România s-a ancorat impecabil la context, chiar dacă am plătit și plătim în continuare prețul nostru. Trăim într-o perioadă de reformatare a economiei și a politicii mondiale. Noi am rămas tributari valorilor noastre europene. Avem o relație impecabilă cu partenerul strategic. Nimic nu ni se poate imputa în acest aspect.
Ceea ce nu înțeleg este atitudinea drastică a piețelor financiare pentru o țară ca noi, puternic independentă energetic. Suntem bine ancorați la realitățile europene și facem, pe măsura capacităților noastre, toate eforturile, lucru care se vede inclusiv în bugetul de apărare. Toate lucrurile, în mod formal, cerute de UE și NATO, le îndeplinim. Ce nu înțeleg e de ce piețele nu văd lucrurile atât de bine pe cât o facem noi, analiștii financiari”, a precizat economistul Adrian Mitroi, pentru DC News.
„Dobânzile sunt în continuare mari, deși nu există decât motivația deficitelor, care în sine e o motivație subțire. Avem un rating îmbunătățit, dar dobânzile nu au scăzut. Dobânzile mari, în context de scădere a creșterii economice, nu sunt prietenoase. Dobânzile sunt de 7%, tu crești economic la jumătate. Tu finanțezi o creștere economică insuficientă. În concluzie, deși ne-am purtat impecabil, nefiind ceva de reproșat instituțional, nu cred că piețele ne văd cu ochi buni”, a continuat economistul.
3,1 milioane de români locuiau într-o altă țară din UE, în 2022, arată un raport Eurostat. Analistul economic Adrian Mitroi susține că nu există suficiente măsuri care să îi aducă înapoi pe majoritatea celor plecați peste graniță.
24% din totalul cetățenilor UE care locuiesc în străinătate sunt cetățeni români - cel mai mare grup din Uniunea Europeană.
La mare distanță de noi, pe locul al doilea, sunt polonezii (11%), urmați de italieni (11%) și portughezi (7%). Cei mai mulți români din diaspora au devenit cetățeni italieni, germani și spanioli.
„La cursul de psihologie financiară plecăm de la premisa asta că oamenii fac întotdeauna ce consideră a fi mai bine pentru ei, în baza informațiilor și sentimentelor avute la un moment dat. Ei încearcă să își schimbe viața. Mutarea pe alte meridiane este o decizie prin care încearcă să își schimbe viața, decizie care în fiecare moment e considerată ca fiind optimă. Astăzi, într-o lume hiperdigitalizată, tendința de schimbare a vieții și de dezvoltare a carierei este mai mare.
Cei 3,1 milioane de români, probabil că sunt mai mulți, de fapt, cu 10-20%, sunt oameni aflați în deplină forță economică și antreprenorială, cei mai mulți dintre ei. Ei nu se vor mai întoarce, oricât de mult s-ar insista, cu excepția cazurilor particulare. Cei care reușesc să prindă un pic de cheag acolo nu mai vor să vină înapoi. Copiii lor se acomodează repede, bine și solid. În al doilea rând, cei care vor să se întoarcă, iau decizia asta cu un orizont îndepărtat, când acumulează suficient de mult capital. Eu mai văd și o altă categorie, la studenți, care vor să plece pe termen scurt, care vor doar să dea o tură pentru a-și lărgi orizontul”, a precizat analistul politic Adrian Mitroi, la DC News.
„Ceilalți, adică cei mai mulți dintre cei plecați, nu cred că mai vor să se întoarcă. Și nu doar din perspective economice. Noi aruncăm mereu vina pe condițiile economice, dar o dată ancorați la un nou mediu social - alți prieteni, unii își iau și familiile cu ei - probabil că este greu de făcut pasul ăsta. Deși România arată din ce în ce mai bine, este foarte atrăgătoare comparativ cu alți ani. Costurile sunt aproape comparative cu cele europene. Dacă ajustezi, costurile și veniturile sunt, de fapt, pe la jumătate. Cu toate ăstea, nivelul României cred că este bun, raportat la efortul pe care îl face. Însă dincolo ai acces la altceva, la alte oportunități economice și sociale”, a continuat Adrian Mitroi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News