LIVE  Război Hamas - Israel, LIVE 10 octombrie 2023. Ultimele informații despre atacuri

REUTERS/Mohammed Salem TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Mohammed Salem TPX IMAGES OF THE DAY

În cursul nopţii de luni spre marţi, Israelul a bombardat intens Fâşia Gaza.

UPDATE 11:

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) este gata să contribuie la clarificarea sorţii persoanelor dispărute după atacul mişcării islamiste Hamas asupra Israelului.

"Uciderea de civili şi relele tratamente sunt interzise de Convenţiile de la Geneva. Acestea cer între altele ca persoanele rănite şi cei bolnavi să beneficieze de îngrijiri", a declarat într-un comunicat preşedinta CICR Mirjana Spoljaric, potrivit Agerpres.

UPDATE 10:

În atacul de sâmbătă au fost ucişi cel puţin 123 de militari israelieni, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al armatei Israelului, citat de dpa. Daniel Hagari a adăugat că până acum 50 de familii au fost informate personal despre cei luaţi ostatici în Fâşia Gaza.

Israelienii apreciază că Hamas a luat circa 100 de ostatici, inclusiv soldaţi, în cursul atacului pe scară largă care a luat prin surprindere statul evreu, potrivit Agerpres.

UPDATE 9:

Asediul total asupra Fâşiei Gaza, anunţat luni de ministrul israelian al Apărării, contravine dreptului internaţional umanitar, a transmis marţi ONU, potrivit AFP şi DPA.

"Impunerea de asedii care pun în pericol viaţa civililor prin privarea lor de bunuri esenţiale pentru supravieţuire este interzisă de dreptul internaţional umanitar", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, citat într-un comunicat.

UPDATE 7:

Trei jurnalişti palestinieni au fost ucişi marţi dimineaţă într-un atac aerian israelian asupra oraşului Gaza, au anunţat un sindicat al jurnaliştilor şi un oficial local în a patra zi a războiului dintre Israel şi Hamas, relatează Agerpres, citând AFP.

Aceste decese ridică la şapte numărul jurnaliştilor palestinieni ucişi în luptele începute sâmbătă, a anunţat biroul de presă al mişcării islamiste Hamas într-un comunicat.

UPDATE 6:

Guvernul israelian ar fi aprobat convocarea a 360.000 de rezerviști, transmite Antena 3 CNN.

UPDATE 5:

Ayatollahul Ali Khamenei, autoritatea supremă a Iranului, a negat marţi că ţara sa se află în spatele atacului masiv de sâmbătă al Hamas asupra Israelului, reafirmând în acelaşi timp sprijinul Iranului pentru "Palestina", relatează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Într-un discurs la o academie militară, transmis la televiziune, liderul suprem iranian a declarat că Israelul "a suferit un eşec ireparabil în domeniile militar şi de informaţii" după ofensiva mişcării palestiniene.

UPDATE 4:

Presa de stat din Coreea de Nord a învinovăţit marţi Israelul că provoacă vărsarea de sânge în Gaza, transmite Reuters. Aceasta este prima luare de poziţie a Phenianului în privinţa conflictului dintre Israel şi Hamas.

Cotidianul Rodong Sinmun, oficios al partidului comunist nord-coreean, a publicat un scurt articol despre violenţe şi victime, citând presa străină. "Comunitatea internaţională susţine că această ciocnire este rezultatul acţiunilor criminale continue ale Israelului împotriva poporului palestinian, iar calea fundamentală de ieşire este construcţia unui stat palestinian", scrie publicaţia citată.

UPDATE 3:

Armata din Israel a declarat marţi dimineaţă că a recuperat "aproximativ 1.500 de cadavre" de luptători ai Hamas în Israel de la atacul de sâmbătă dimineaţă, potrivit AFP.

"Aproximativ 1.500 de cadavre de luptători ai Hamas au fost găsite în Israel în jurul Fâşiei Gaza", a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, ale cărui remarci reflectă amploarea atacului fără precedent declanşat sâmbătă asupra sudului Israelului. Până acum, armata vorbise despre o mie de luptători palestinieni infiltraţi.

UPDATE 2:

Optsprezece thailandezi au fost ucişi în ofensiva Hamas pe teritoriul israelian, a anunţat marţi guvernul thailandez, revizuind astfel în creştere bilanţul precedent de 12 morţi, informează AFP.

Responsabilul a precizat că autorităţile elaborează un plan pentru evacuarea celor 3.000 de thailandezi care se află în zona de conflict şi care au cerut să se repatrieze.

UPDATE 1:

Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut luni Israelului să desfăşoare operaţiuni militare în Gaza în conformitate cu dreptul internaţional, relatează DPA.

Șeful ONU a mai spus că este "profund tulburat" de anunţul Israelului privind un "asediu complet" asupra Fâşiei Gaza, cu promisiuni de a întrerupe alimentarea, apa şi electricitatea pentru cei două milioane de locuitori.

Știrea inițială:

Israelul a bombardat intens Fâşia Gaza în cursul nopţii de luni spre marţi, transmite Agerpres. Au fost distruse mai multe clădiri, în timp ce militanţii palestinieni au lansat rachete spre aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv. Violenţele s-au soldat cu peste 900 de morţi în Israel şi 687 în Gaza.

Yoav Gallant, Ministrul israelian al Apărării, a anunţat luni că a ordonat blocada totală a Fâşiei Gaza. Asta înseamnă că enclava palestiniană nu va mai avea energie electrică, alimente şi combustibil.

VEZI ȘI: Netanyahu: Vom trece la un atac masiv asupra Hamas, cum nu a mai fost până acum!

Un responsabil al Hamas a respins orice negociere cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut liderilor opoziţiei să formeze imediat un guvern de uniune naţională de urgenţă, fără condiţii prealabile.

Și Hezbollahul pro-iranian a atacat. Organizația paramilitară a anunţat luni că a bombardat două cazărmi israeliene ca răspuns la moartea a trei dintre membrii săi în urma bombardamentelor israeliene asupra unei zone de frontieră din sudul Libanului, pe fondul temerilor de escaladare a violenţelor.

Germania, Statele Unite, Franţa, Italia şi Regatul Unit "vor sprijini eforturile Israelului de a se apăra"

Germania, Statele Unite, Franţa, Italia şi Regatul Unit "vor sprijini eforturile Israelului de a se apăra" şi "vor condamna fără ambiguitate Hamas şi actele sale teroriste revoltătoare", se arată într-un comunicat comun dat publicităţii luni după o discuţie a liderilor din aceste ţări, transmite marţi AFP.

VEZI ȘI: Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, vrea să evite extinderea conflictului dintre Israel și Palestina

"Recunoaştem cu toţii aspiraţiile legitime ale poporului palestinian şi credem că israelienii şi palestinienii au dreptul la dreptate şi libertate în mod egal. Dar să nu ne amăgim: Hamas nu reprezintă aceste aspiraţii şi nu oferă nimic poporului palestinian în afară de şi mai multă teroare şi vărsare de sânge", scriu cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giorgia Meloni şi premierul britanic Rishi Sunak, potrivit textului dat publicităţii de Casa Albă.

UE a anunțat revizuirea programului său de asistenţă destinat palestinienilor 

Uniunea Europeană îşi va revizui asistenţa pentru dezvoltare destinată palestinienilor după atacul Hamas împotriva Israelului, a anunţat luni seara Comisia Europeană, fără a mai menţiona o suspendare a acesteia, aşa cum anunţase anterior unul din comisarii săi, spre consternarea unora dintre cele 27 de state membre, transmite AFP.

Comisia Europeană a anunţat că lansează "o revizuire urgentă a asistenţei Uniunii Europene pentru Palestina", după ce, cu câteva ore mai devreme, unul dintre comisarii săi, Oliver Varhelyi, anunţase suspendarea tuturor plăţilor planificate ca parte a asistenţei pentru dezvoltare.

VEZI ȘI: Top fake news-uri demontate în războiul Israel - Hamas (investigație Reuters)

Turcia s-a oferit să medieze în conflictul israeliano-palestinian

Turcia este pregătită să acţioneze ca mediator pentru a pune capăt conflictului dintre Israel şi Palestina dacă cele două părţi fac o astfel de propunere, inclusiv schimburi de ostatici, a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan într-o conferinţă de presă după o reuniune a cabinetului la Ankara, informează Reuters.

"Credem că nu va exista pace în regiune fără o Palestină independentă şi suverană", a spus el.

Acesta a adăugat că Turcia face pregătirile necesare pentru a trimite ajutor umanitar în Gaza.

Liga Arabă, întâlnire de urgenţă dedicată războiului dintre Israel şi palestinieni

Liga Arabă va organiza miercuri o întâlnire de urgenţă la nivelul miniştrilor de externe pentru a aborda războiul dintre Palestina şi Israel, informează EFE.

Întâlnirea, care va ale loc sub preşedinţia marocană,"va discuta despre modalităţile de a pune capăt agresiunii împotriva poporului palestinian în toate teritoriile ocupate şi va solicita protecţie internaţională împotriva acestei agresiuni şi escaladări continue", au spus sursele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel