Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, vrea să înființeze un fond de apărare al UE în valoare de 100 de miliarde de euro

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce declarații a făcut comisarul pentru Piața Internă, Thierry Breton, despre un posibil fond de apărare al UE.

Comisarul pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat marți că dorește să înființeze un fond de apărare al UE în valoare de 100 de miliarde de euro. 

Acesta urmează să prezinte în data de 27 februarie Programul european de investiții în domeniul apărării (EDIP), un fond destinat să stimuleze achizițiile comune de arme.

”Cred că trebuie să avem un fond de apărare imens pentru a ajuta la accelerare, chiar probabil în cuantumul de 100 de miliarde de euro”, a declarat Breton, care este și responsabil de domeniul apărării, în cadrul unui eveniment organizat de grupul liberal Renew Europe în Parlamentul European.

”Sunt convins că vom face acest lucru”, a spus el, adăugând că liderii UE vor discuta acest lucru la un summit la începutul lunii februarie. Decizia de a aloca bani din bugetul UE pentru industria de apărare va trebui să fie aprobată de Consiliul European.

Breton a insistat, de asemenea, că blocul își poate îndeplini în continuare obiectivul de a furniza Ucrainei un milion de proiectile de artilerie până în această primăvară.

Termen de 12 luni

În luna martie a anului trecut, Uniunea Europeană și-a stabilit un termen de 12 luni pentru a furniza ajutorul sub formă de muniție în sprijinul Ucrainei. Cu toate acestea, industria de apărare a Europei întâmpină dificultăți în a se mobiliza, iar obiectivul pare tot mai incert. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat în noiembrie că ar fi imposibil să livreze munițiile la timp. 

”Vreau să vă spun astăzi, aici, că ne vom respecta angajamentul”, a declarat Breton.

El a precizat că pentru a îndeplini acest obiectiv va fi nevoie de reducerea exporturilor către țările din afara UE și de asigurarea faptului că guvernele statelor membre vor exercita presiuni asupra industriilor lor de armament pentru a accelera producția.

”Suntem doar Comisia Europeană”, a avertizat el, dar a subliniat că este ”absolut” posibil să se atingă obiectivul de un milion de proiectile până în martie sau aprilie.

Breton a mai spus că UE poate fi la egalitate cu Rusia în ceea ce privește producția de arme în termen de 18 luni sau doi ani, afirmând că este ”extrem de important” ca UE ”să aibă aceeași capacitate”, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel