Măsuri de sprijin pentru fermieri, în urma protestelor. Ministrul Agriculturii: Am semnat un proces verbal prin care am stabilit următoarele / Update

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări venite din partea fermierilor.

Alegeri prezidentiale 2024

UPDATE:

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentanții asociațiilor din sectorul vegetal au ajuns la un acord luni, după o sesiune de negocieri care a durat peste trei ore. În cadrul discuțiilor, au fost agreate 13 solicitări cheie formulate de fermieri.

Printre principalele puncte convenite se numără acordarea în regim de urgență a plăților de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), cu termenul limită stabilit la 29 februarie 2024. De asemenea, s-a convenit compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina. Aceasta se va realiza prin adoptarea de culoare separate pentru produse și monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanța.

Șeful de la Agricultură și reprezentanții Asociației pentru Agricultură și Cooperare (AAC) au convenit, de asemenea, acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme, cu o marjă a dobânzii de maximum 2% + ROBOR, având termenul limită stabilit la 29 februarie 2024. Un sprijin financiar de 100 de euro pe hectar pentru culturile înființate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina a fost, de asemenea, inclus în acord.

FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Pe lângă acestea, au fost aprobate solicitări privind actualizarea valorii ajutorului de stat pentru rambursarea accizei la motorina achiziționată și utilizată în agricultură, precum și derogarea GAEC 7 și GAEC 8, cu clarificări pentru aplicarea acestora începând cu anul de cerere 2023-2024.

Într-un efort de a sprijini fermierii, au fost convenite revizuirile și s-a adoptat legislația necesară pentru durata minimă a contractului de arendă și concesionarea pășunilor. De asemenea, s-au discutat schimbări importante privind Ordonanța 195/2002 referitoare la circulația pe drumurile publice și echivalarea categoriilor de permise pentru utilaje agricole.

Printre propunerile aprobate se numără și asigurarea apei gratuite pentru infrastructura principală de irigații în anul 2024 și subvenționarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI).

Aceste acorduri reprezintă un pas semnificativ în direcția revitalizării sectorului agriculturii și consolidării parteneriatului între Ministerul Agriculturii și fermieri. Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței și urmează a fi discutată în următoarea ședință de guvern.

Cele 13 solicitări agreate de Ministerul Agriculturii

În urma discuţiilor toţi participanţii au semnat un proces verbal prin care s-au agreat următoarele:

  • Propunere 1: Acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, pentru schemele care nu ţin şi de alte termene. Termen: 29 februarie 2024.
  • Propunere 2: Derogare GAEC 7 si GAEC 8. Clarificarea condiţiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 şi diminuarea procentului de sancţiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Termen: 31 Ianuarie 2024.
  • Propunere 3: Compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate si monitorizare importuri prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa. Termen: în anul 2024.
  • Propunere 4: Acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme. cu marja dobânzii de maxim 2% +ROBOR.Termen: 29 februarie 2024.
  • Propunere 5: Utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către fermierii pentru plata în regim de urgenţă a sprijinului de 100 euro/ha pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022. In cazul în care, după rectificarea bugetara se vor identifica sume disponibile la MF se va lua in calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023. Termen: 31 Mai 2024.
  • Propunerea 6: Actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizelor pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură. Termen: 30 Iunie 2024
  • Propunerea 7: Modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
  • Echivalarea permisului categoria B cu TR şi a celei B1 cu TRI precum şi înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispoziţiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României. Termen: proxima şedinţă de guvern.
  • Propunerea 8: Asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor.. Termen: 30 Iunie 2014 - Parlamentul Romaniei.
  • Propunerea 9: Apa gratuită pentru infrastructura principală de irigaţii în anul 2024.
  • Propunerea 10: Subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri.
  • Propunerea 11: Modificări legislative 2004. Modificări legislative 2024. Modificarea Legii 34/2013 şi Legii 170/2023 şi a Legii 138/2004 asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca şi a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigaţii doar cu acordul OUAI -urilor; - Implementarea şi operaţionalizarea Sistemului National de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.
  • Propunerea 12: Ordonanţa de urgenţa privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei. Termen: proxima şedinţă de guvern.
  • Propunerea 13: Realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel