Un proiect de lege din Georgia stârnește îngrijorări în Statele Unite ale Americii.
Statele Unite au declarat sâmbătă că sunt profund alarmate de regresul democratic din Georgia.
„Suntem profund alarmați de regresul democratic din Georgia”, a scris consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, pe X.
„Parlamentarii georgieni se află în fața unei alegeri critice - să sprijine aspirațiile euroatlantice ale poporului georgian sau să adopte o lege a agenților străini în stilul Kremlinului care contravine valorilor democratice”, a mai spus el. „Noi suntem alături de poporul georgian”, a adăugat acesta, conform Reuters.
Proiectul de lege, care ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”, a declanșat o criză politică în Georgia, unde mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere retragerea proiectului de lege.
Parlamentul, care este controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian și de aliații săi, va începe luni audierile în comisie cu privire la a treia și ultima lectură a proiectului de lege. Grupurile de opoziție au făcut apel la un nou val de proteste începând de sâmbătă.
Criza a opus partidul de guvernământ Visul Georgian unei coaliții de partide de opoziție, societății civile, celebrităților și președintelui țării, iar demonstrațiile în masă au închis aproape în fiecare noapte o mare parte din centrul capitalei Tbilisi timp de mai bine de o lună.
Opozanții georgieni ai proiectului de lege au numit-o „legea rusească”, comparând-o cu legislația folosită pentru a-i viza pe criticii Kremlinului lui Vladimir Putin.
Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie, a declarat că proiectul de lege va reprezenta un obstacol serios în calea integrării ulterioare dacă va fi adoptat.
Partidul Visul Georgian spune că proiectul de lege va promova transparența și suveranitatea națională a Georgiei.
Bidzina Ivanishvili, fondatorul partidului Visul Georgian, a declarat că legea este necesară pentru a împiedica Occidentul să încerce să-i folosească pe georgieni drept „carne de tun” într-o confruntare cu Rusia.
Jake Sullivan a declarat că Visul Georgian pare să încerce în mod deliberat să se rupă de Occident, chiar dacă atât partidul de guvernământ, cât și opinia publică georgiană au fost în mod tradițional în favoarea aderării țării la UE și la alianța militară NATO condusă de SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu