A fost solicitat un mandat de arestare pentru premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.
Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul grupării Hamas, Yahya Sinwar, și premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului și războiul care a urmat în Gaza, a declarat procurorul-șef al Curții, Karim Khan.
Khan a declarat că CPI solicită, de asemenea, mandate de arestare pentru ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de top ai Hamas - Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem și mai bine cunoscut sub numele de Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.
Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează prima dată când CPI îl vizează pe liderul de vârf al unui aliat apropiat al Statelor Unite. Decizia îl plasează pe Netanyahu în compania președintelui rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare în legătură cu războiul Moscovei în Ucraina.
Un grup de judecători de la CPI va analiza acum cererea lui Khan de emitere a mandatelor de arestare.
Khan a declarat că acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ „exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”, conform CNN.
„Lumea a fost șocată pe 7 octombrie, când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibuțuri din Israel”, a declarat Khan, adăugând că „oamenii au suferit enorm”.
Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și a lui Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”, a declarat Khan.
Atunci când luna trecută au apărut informații potrivit cărora procurorul-șef al CPI ia în considerare acest curs de acțiune, Netanyahu a declarat că orice mandat de arestare al CPI împotriva unor înalți oficiali guvernamentali și militari israelieni „ar fi un scandal de proporții istorice” și că Israelul „are un sistem juridic independent care investighează cu rigurozitate toate încălcările legii”.
Întrebat despre comentariile făcute de Netanyahu, Khan a spus: „Nimeni nu este mai presus de lege”.
El a spus că dacă Israelul nu este de acord cu CPI „este liber, în ciuda obiecțiilor sale privind jurisdicția, să ridice o contestație în fața judecătorilor Curții și asta îi sfătuiesc să facă”.
Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale CPI. Cu toate acestea, CPI pretinde că are jurisdicție asupra Fâșiei Gaza, Ierusalimului de Est și Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au acceptat în mod oficial să fie legați de principiile fondatoare ale curții în 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu