Află cum au reacționat țările vecine Rusiei cu privire la propunerile acesteia de revizuire a frontierei în Marea Baltică.
Ministerul rus al Apărării propune modificarea unilaterală a frontierei țării în Marea Baltică, încălcând aparent dreptul maritim internațional și amenințându-și vecinii.
Potrivit unui proiect de decret publicat marți pe portalul juridic al guvernului, Rusia dorește să revizuiască granița existentă, care a fost stabilită în 1985 pe baza unor hărți nautice care acum nu mai sunt utilizate.
Frontiera actuală „nu permite stabilirea graniței externe a apelor interne ale Rusiei și nu ține cont de practica de stabilire a liniilor de bază directe de către alte state”, se arată în decret.
Potrivit textului, modificările vizează echipajele de pe navele maritime, precum și agenții de aplicare a legii și de apărare și securitate care operează în estul Golfului Finlandei.
În mod nesurprinzător, planul i-a enervat pe vecinii Rusiei.
„Acțiunile Rusiei sunt văzute ca o provocare deliberată, țintită și escaladată pentru a intimida țările vecine și societățile lor”, a precizat Ministerul de Externe al Lituaniei pentru POLITICO într-o declarație. „Aceasta este o dovadă în plus că politica agresivă și revizionistă a Rusiei este o amenințare la adresa securității țărilor vecine și a Europei în ansamblu”, se mai menționează în declarație.
În declarație se mai menționează că va fi convocat un reprezentant al Rusiei „pentru o explicație completă”.
Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că nu a existat niciun „contact” pe această temă și că echipa sa a aflat despre această mișcare din presa rusă.
„Finlanda acționează ca întotdeauna: cu calm și pe baza faptelor”, se arată în declarație.
Baiba Braže, ministrul leton de Externe, a declarat că Letonia este în contact cu Finlanda, Lituania și alte țări nordice și baltice pentru a „clarifica situația”.
Încercând aparent să dezamorseze tensiunile, agențiile de știri rusești TASS, Interfax și RIA au publicat miercuri dimineață articole identice, citând o sursă militar-diplomatică anonimă care a negat intenția Rusiei de a modifica frontiera.
„Nu a existat și nu există niciun plan de revizuire a lățimii apelor teritoriale, a zonei economice, a platoului continental din largul continentului sau a liniilor frontierei Rusiei în Marea Baltică”, a declarat sursa.
Dar, potrivit decretului, dacă va fi lăsată la latitudinea Ministerului rus al Apărării, modificarea frontierei ar intra în vigoare în ianuarie anul viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu