Cum votăm pe 9 iunie. Președintele AEP, Toni Greblă, explică procesul - FOTO

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Află în articol cum arată procesul de vot din data de 9 iunie.

„Secțiile de vot în toată țara și în străinătate se vor deschide la ora 7 în ziua de duminică, 9 iunie. Peste tot avem în vedere ora locală, astfel încât în Noua Zeelandă, spre exemplu, alegerile vor începe când la noi va fi aproximativ ora 20, sâmbătă ora 20 se deschid urnele în Noua Zeelandă. Fiecare cetățean care a împlinit vârsta de 18 ani, chiar și în ziua alegerilor, se prezintă la secția de vot unde este arondat, prezintă actul de identitate și i se înmânează, dacă el este înscris în listele electorale permanente, un număr de 5 buletine de vot”, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

Captură de ecran / Foto: B1TV

Captură de ecran / Foto: B1TV

„După ce este deschis buletinul de vot este o legendă în care sunt înscrise toate partidele, toți competitorii politici, împreună cu indicarea numărului de pagină. Atunci, cetățeanul prezent la vot identifică întâi competitorul politic pe care dorește să îl voteze, află că el e la pagina 4, deschide la pagina 4, sau la pagina 6, și știe să pună ștampila în interiorul competitorului politic pe care îl dorește, inclusiv pe siglă. Important este ca ștampila să fie în interiorul patrulaterului, să rezulte intenția clară că acel alegător a dorit să voteze cu un anume competitor electoral.

5 urne pentru 5 buletine

După care le împăturește, după ce iese din cabina de vot, (...) și va avea la îndemână 5 urne unde va depune separat 5 buletine de vot pentru alegerea membrilor în Parlamentul European, pentru primarul localității, consiliul local, președintele consiliului județean, respectiv primarul general, consiliul județean, respectiv consiliul general al municipiului București. După ce va depune aceste buletine de vot în urnă, i se va restitui cartea de identitate și va părăsi secția de votare.

(...) În momentul în care se deschid pe rând urnele pentru a număra voturile, chiar dacă unele au fost depuse greșit, (...) membrii birourilor secțiilor de votare le vor repartiza separat, deci vor fi considerate voturi valabile. Faptul că ele sunt depuse într-o urnă care nu e special făcută pentru competitorul respectiv nu duce la anularea votului.

(...) Secțiile de votare, ca regulă generală, se închid, votarea se închide, la ora 22. Totuși, în situația în care în interiorul secției de votare există cetățeni care încă nu au votat, președintele secției de votare dispune prelungirea votării până când toți cei care sunt în interiorul și în curtea secției de votare își exercită dreptul de vot. Votarea se încheie definitiv pentru că aplicația electronică se oprește la 23 și 59 de minute”, a mai declarat Toni Greblă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel