Ar putea avea loc inundații în 11 state din Nigeria.
Autoritățile din Nigeria au avertizat cu privire la posibilitatea producerii de inundații în 11 state, după ce Camerun, țara vecină, a declarat că va începe deversările reglementate din barajul său Lagdo, ca urmare a precipitațiilor abundente înregistrate recent în vestul și centrul Africii.
Umar Mohammed, directorul general al Agenției de Servicii Hidrologice din Nigeria (NHSA), a indicat că deversările vor fi treptate „pentru a evita... declanșarea unor inundații substanțiale în aval în Nigeria” și că „nu este nevoie de alarmă”. Cu toate acestea, 11 state nigeriene de la nord la sud se află de-a lungul traiectoriei de curgere a râului Benue și se așteaptă să fie afectate într-o anumită măsură.
„Se anticipează că debitul de apă va crește progresiv în următoarele șapte zile, pe baza afluxului din amonte al râului Garoua, care servește drept sursă principală în rezervor și un afluent semnificativ al râului Benue”, a declarat Mohammed.
Râul Garoua din regiunea de nord a Camerunului curge de-a lungul malului râului Benue, mai mare, care traversează ambele țări. De ani de zile, deversările din rezervor au fost o sursă de bătăi de cap. În 2022, deversările au dus la pierderea a peste 600 de vieți omenești și la pagube estimate la 9 miliarde de dolari, potrivit Biroului Național de Statistică din Nigeria.
NHSA a declarat că a fost notificată marți de autoritățile din Camerun că au început eliberarea controlată a apei din barajul Lagdo. Un purtător de cuvânt al companiei de utilități ENEO din Camerun, care administrează barajul, a declarat pentru Reuters că barajul nu fusese deschis până miercuri dimineață.
Alerta de inundații vine la o săptămână după ce mii de persoane din Maiduguri, centrul din nord-estul țării, au fost strămutate de ploi torențiale în urma prăbușirii unui baraj din apropiere, care fusese atât de neglijat de ani de zile încât începuseră să apară fisuri pe pereții acestuia.
Incidentul, care a provocat prăbușirea unui pod și înecarea unor animale sălbatice, inclusiv reptile și lei, a lăsat altele libere în metropolă și a facilitat, de asemenea, evadarea a peste 200 de deținuți din închisoarea orașului. Bilanțul oficial este de 38 de morți, dar unii locuitori spun că adevărata cifră este mai mare.
Unul dintre cele trei centre de nutriție administrate de Comitetul Internațional de Salvare (IRC) a fost izolat de inundații. Douăzeci și șase de copii au fost evacuați din acesta, a declarat miercuri Babatunde Ojei, directorul de țară al IRC în Nigeria.
„Fie ca Allah să ne ajute să oprim tragedia; situația în care ne aflăm, problema mediului și schimbările climatice”, a declarat președintele Nigeriei, Bola Tinubu, citat de News Agency of Nigeria, în timpul unei vizite efectuate luni, la câteva zile după ce adjunctul său a condus o delegație federală la Maiduguri.
Agenția hidrologică din Nigeria a anunțat pentru prima dată un dezastru național în timpul lansării, în aprilie, a Perspectivelor Anuale Privind Inundațiile din 2024, prognozând inundații în 29 din cele 36 de state ale Nigeriei. Lucrători umanitari spun că 1,3 milioane de hectare de teren la nivel național au fost deja inundate până la 10 septembrie. Aproximativ jumătate dintre acestea erau terenuri agricole.
În întreaga țară impactul schimbărilor climatice continuă să agraveze necazurile unora dintre cele mai vulnerabile gospodării. Sărăcia rurală este larg răspândită, la fel ca și malnutriția într-o regiune cu conflicte multiple, uneori concomitente.
Precipitațiile extreme sunt mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice provocate de om în cea mai mare parte a lumii, în special în Europa, în cea mai mare parte a Asiei, în centrul și estul Americii de Nord și în unele părți din America de Sud, Africa și Australia. Acest lucru se datorează faptului că aerul mai cald poate reține mai mulți vapori de apă. Inundațiile au devenit, cel mai probabil, mai frecvente și mai grave în aceste locuri ca urmare a acestui fapt, dar sunt influențate și de factori umani, cum ar fi existența unor sisteme de apărare împotriva inundațiilor și utilizarea terenurilor.
„Nu mă rog niciodată ca dușmanul meu să treacă prin așa ceva”, a declarat săptămâna trecută pentru AFP Aisha Aliyu, o locuitoare din Maiduguri. Ea locuiește temporar într-una dintre cele opt tabere deschise pentru a primi supraviețuitori.
În Gubio, o altă tabără, a fost raportat un număr necunoscut de cazuri suspecte de holeră, a declarat Ojei. Dacă se confirmă, o epidemie de holeră ar pune mulți copii „într-un risc extrem ... din cauza vulnerabilităților existente, cum ar fi diareea și malaria”, a adăugat el, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News