Un an de la atacul grupării Hamas în Israel. Ceremoniile durerii - FOTO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Astăzi au loc mai multe ceremonii la un an de la atacul grupării Hamas în Israel.

Alegeri prezidentiale 2024

În ultimul an, în Fâșia Gaza, Israelul a bombardat peste 40000 de ținte, a descoperit 4700 de tuneluri și a distrus 1000 de locuri de lansare a rachetelor, a declarat armata luni, la împlinirea unui an de la atacurile grupării Hamas care au declanșat asaltul Israelului asupra enclavei.

Numărând trupele ale căror nume au primit permisiunea de a le publica, armata israeliană a declarat că 726 de soldați israelieni au fost uciși de pe 7 octombrie 2023. Dintre aceștia, 380 au murit în atacurile din 7 octombrie și 346 în luptele din Gaza începând cu 27 octombrie 2023.

Soldații răniți au fost în număr de 4576 de la acea dată, 56 de soldați au murit ca urmare a unor accidente operaționale, pe care armata nu le-a definit.

În datele pentru a marca împlinirea unui an de la atacurile 7 octombrie 2023, armata israeliană a declarat că a înrolat 300000 de rezerviști de la începutul războiului - 82% bărbați și 18% femei, și aproape jumătate dintre aceștia cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani.

Foto: Agerpres

De la începutul războiului 13200 de rachete au fost lansate asupra Israelului din Gaza. Alte 12400 au fost trase din Liban, în timp ce 60 au venit din Siria, 180 din Yemen și 400 din Iran, a declarat armata.

Aceasta a declarat că a ucis peste 800 de „teroriști” în Liban, unde au fost lovite 4900 de ținte din aer, împreună cu aproximativ 6000 de ținte la nivel terestru. În cursul anului trecut Israelul a arestat peste 5000 de suspecți în Cisiordania și Valea Iordanului.

Armata a declarat că a ucis opt comandanți de brigadă militanți din Gaza, aproximativ 30 de comandanți de batalion și 165 de comandanți de companie în cursul anului trecut, conform Reuters.

Războiul din Gaza a fost declanșat atunci când militanții palestinieni ai Hamas au atacat sudul Israelului pe 7 octombrie 2023, ucigând 1200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit bilanțului israelian. Mai mult de 100 de ostatici sunt încă deținuți de Hamas.

Atacul militar ulterior al Israelului asupra Gazei a ucis aproape 42000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Ceremoniile durerii

Foto: Agerpres

Membri ai familiilor ostaticilor se aflau pe strada Aza din Ierusalim, aproape de locuința premierului Benjamin Netanyahu, la ora locală 6:29, unii plângând în tăcere, alții fiind stoici, în timp ce o sirenă de două minute suna dintr-o dubă din apropiere pentru a marca ora la care a început atacul terorist al Hamas în urmă cu un an.

„Voi sunteți speranța noastră în aceste zile grele”, spune Shiri Albag mulțimii de sute de susținători. Fiica ei Liri Albag este unul dintre cei cinci soldați de supraveghere luați ostatici de la baza Nahal Oz.

„A fost un an de coșmar”, spune Eli Albag, tatăl lui Liri. „Nu ne vom aminti operațiunile”, spune el, arătând spre casa lui Netanyahu din capătul străzii. „Ceea ce ne vom aminti pentru totdeauna sunt prizonierii, Ron Arad și cei 101 ostatici. Oy vavoy dacă nu se întorc acasă, pentru că asta este tot ce ne vom aminti”, a mai spus Eli Albag.

Cel puțin 20 de membri ai familiilor ostaticilor încă deținuți în Gaza au fost prezenți în timpul adunării de dimineață, inclusiv părinții ostaticei Naama Levy, un soldat de supraveghere; familia lui Ofer Calderon, luat din kibbutzul Nir Oz; fiica lui Ohad Ben Ami din kibbutzul Be'eri; fiica lui Keith Siegel; fratele și tatăl ostaticului Matan Angrest, un soldat luat ostatic din tancul său; și părinții lui Omer Wenkert, răpit de la petrecerea Nova.

Foto: Agerpres

Tatăl lui Wenkert, Shai Wenkert, își amintește că l-a auzit pe Omer mișcându-se prin casă la ora 3 dimineața pe 7 octombrie, adunându-și lucrurile pentru a pleca la petrecerea din deșert. Mama lui, Niva, vorbește despre dorul de Omer cu fiecare celulă a corpului ei.

„Timpul a înghețat pentru mine. Nu a trecut un an pentru mine. Aceasta este munca noastră, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Nu există recuperare până când ostaticii nu sunt acasă. Cine vrea să trăiască într-o țară care nu te protejează?”, a spus tatăl lui Wenkert.

În timp ce mai mulți membri ai familiilor ostaticilor vorbesc pe rând, mulțimea stă într-o tăcere totală, singurele alte sunete provenind de la ciori care ciripesc pe cerul de deasupra.

Foto: Agerpres

Unchiul lui Edan Alexander, un soldat singuratic din Tenafly, New Jersey, care a fost luat de teroriștii Hamas din baza sa de lângă Fâșia Gaza, vorbește în timp ce este învelit în șalul său de rugăciune și în filacterii. Acesta subliniază necesitatea ca prim-ministrul să ia măsuri.

„Ziua judecății a sosit. Cu toții trebuie să fim judecați pentru acțiunile noastre”, spune unchiul lui Edan Alexander, conform The Times of Israel.

Evenimente în Australia

Mai mulți australieni s-au adunat luni pentru a marca un an de la atacul mortal al Hamas asupra Israelului, care a declanșat războiul din Gaza, însă evenimentele au fost discrete după ce autoritățile au avertizat cu privire la măsuri de securitate mai stricte, conform Reuters.

Pe faimoasa plajă Bondi Beach din Sydney, participanții care purtau steaguri israeliene și australiene au ascultat în tăcere citirea numelor celor 101 ostatici israelieni încă deținuți de Hamas.

Conflictul dintre Israel și Hamas a declanșat proteste din partea grupurilor evreiești și palestiniene din întreaga lume, inclusiv a unora din Australia, care a avertizat că evenimentele ar putea inflama tensiunile comunitare și perturba armonia socială.

Foto: Agerpres

Unele evenimente pro-palestiniene planificate în Australia pentru a coincide cu marcarea unui an de la atacul Hamas au fost devansate cu o zi după discuții cu autoritățile, dar grupurile pro-Israel au continuat evenimentele, de la Bondi la Parlament în Canberra.

„Conform tradiției evreiești, la un an după un eveniment traumatizant și o pierdere, suntem obligați să încetăm doliul, dar este imposibil să nu plângem când 101 israelieni rămân în acel iad”, a declarat Alex Ryvchin, de la Consiliul Executiv al Evreilor Australieni, la Bondi.

Ryvchin se referea la ostaticii care nu au fost încă returnați din cei 250 capturați de militanții Hamas, alături de cei 1200 de israelieni uciși în cel mai mortal atac din țară, potrivit cifrelor israeliene.

Foto: Agerpres

La Parlament, fostul prim-ministru Tony Abbott a declarat în cadrul unui eveniment organizat de grupul creștin ”Never Again Is Now” că regretă moartea civililor palestinieni, dar admiră „modul în care Israelul a fost incredibil de meticulos în încercarea de a le evita”.

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că a condamnat atacul Hamas în urmă cu un an, dar a adăugat: „Pe măsură ce plângem și reflectăm, reafirmăm, de asemenea, un principiu fundamental al umanității noastre comune: fiecare viață nevinovată contează”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel