A fost descoperită una dintre cele mai vechi fosile din lume în Brazilia.
Oameni de știință din Brazilia au anunțat descoperirea uneia dintre cele mai vechi fosile din lume, despre care se crede că ar aparține unei reptile antice care datează de aproximativ 237 de milioane de ani și care ar putea ajuta la explicarea apariției dinozaurilor.
Denumită ”Gondwanax paraisensis”, specia de reptilă cu patru picioare avea aproximativ dimensiunea unui câine mic cu coadă lungă sau aproximativ 1 metru lungime și cântărea între 3 și 6 kg, au precizat luni oamenii de știință într-o declarație.
Micuța reptilă ar fi cutreierat, probabil, terenurile din ceea ce este astăzi sudul Braziliei, când lumea era mult mai fierbinte.
Fosila a fost identificată ca un nou silesaurid. Silesauridele sunt un grup de reptile dispărute. Paleontologii dezbat dacă silesauridele au fost adevărați dinozauri sau posibil un precursor al creaturilor care au dominat cândva Pământul.
„Înțelegerea caracteristicilor acestor precursori ar putea aduce lumină asupra a ceea ce a fost crucial pentru succesul evolutiv al dinozaurilor”, se arată în declarație.
Descoperită într-un strat de rocă datând din perioada Triasicului, între 252 și 201 milioane de ani în urmă, fosila Gondwanax paraisensis provine din perioada în care au apărut dinozaurii, precum și mamiferele, crocodilii, broaștele țestoase și broaștele.
În 2014, medicul Pedro Lucas Porcela Aurelio a găsit fosila în orașul Paraiso do Sul din sudul statului brazilian Rio Grande do Sul.
El a donat-o unei universități locale în 2021, dând startul a trei ani de cercetare.
„Să fii primul om care atinge ceva de acum 237 de milioane de ani este extraordinar”, a declarat Aurelio pentru Reuters.
„Este un sentiment de nedescris”, a spus Aurelio, care se autodescrie pasionat de paleontologie încă din copilărie.
Descoperirea este detaliată într-un articol al paleontologului Rodrigo Temp Müller publicat la sfârșitul lunii trecute în revista științifică Gondwana Research.
„Cea mai importantă parte a acestei descoperiri este vârsta sa”, a declarat Müller într-un interviu. „Pentru că este atât de veche, ne oferă indicii despre cum au apărut dinozaurii”, a mai precizat acesta.
El a adăugat că rămășițele erau acoperite de un strat gros de rocă atunci când au fost donate de Aurelio și inițial doar părți ale vertebrelor erau vizibile.
Gondwanax înseamnă „stăpânul Gondwanei”, referindu-se la masa continentală Gondwana din regiunea sudică a supercontinentului Pangeea înainte de despărțirea continentelor, în timp ce paraisensis onorează orașul Paraiso do Sul.
O altă descoperire recentă este un cimitir din perioada vikingă, extraordinar de bine conservat, ce conţine scheletele aproape complete ale unui număr de aproximativ 50 de oameni. Acesta a fost descoperit întâmplător în Danemarca în timpul lucrărilor pentru tragerea prin subteran a unor cabluri electrice, transmitea Live Science, conform Agerpres.
Descoperirea a fost făcută acum 6 luni în apropierea satului Asum de pe insula Funen, de o echipă de arheologi de la muzeul din Odense, conform unui comunicat al muzeului.
Citește în continuare aici: A fost descoperit un cimitir din perioada vikingă în Danemarca. Are 50 de morminte cu schelete aproape intacte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News