Furtună tropicală mortală în Filipine. Trami a ucis 46 de persoane, alte 20 sunt dispărute - FOTO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Filipinele au fost lovite de furtuna tropicală Trami.

CITEȘTE ȘI: Uraganul Oscar loveşte Cuba. Țara este paralizată de o uriaşă pană de curent

Bilanțul victimelor furtunii tropicale Trami din Filipine a crescut vineri la 46, iar alte 20 de persoane sunt date dispărute, în timp ce autoritățile au avertizat că fenomenul meteorologic ar putea reveni și ar putea lovi din nou țara cu ploi și vânturi puternice săptămâna viitoare.

Aproape 240000 de persoane au fost adăpostite în centre de evacuare, iar 7510 pasageri au rămas blocați în porturi și 36 de zboruri au fost anulate vineri, a anunțat Guvernul Filipinelor, în timp ce președintele a cerut ca asistența să fie trimisă în zonele cele mai afectate.

Foto: Agerpres

Agenția de apărare civilă din Filipine a declarat că decesele și rănile raportate au fost cauzate de alunecări de teren, inundații și alte incidente legate de furtună, în principal în regiunea centrală Bicol, care a fost inundată de ploi torențiale.

VEZI ȘI: Uraganul Milton a fost potențat de schimbările climatice, potrivit unui raport

„Fac această promisiune poporului nostru: ajutorul este pe drum. Va veni pe uscat, în aer și chiar pe mare”, a declarat președintele Ferdinand Marcos Jr. pe platforma de socializare X.

Centrul furtunii tropicale Trami, cunoscută sub numele local de Kristine, care se deplasează lent, a lovit joi insula Luzon cu vânturi de aproape 100 de kilometri pe oră, iar unii oficiali locali au raportat că într-o singură zi a plouat cât pentru două luni.

Foto: Agerpres

Vineri, furtuna se deplasa deasupra Mării Chinei de Sud, îndreptându-se spre Vietnam, însă agenția meteorologică a avertizat că Trami ar putea să se întoarcă și să zăbovească în apropierea coastei săptămâna viitoare din cauza a două modele meteorologice din apropiere.

Suspendarea cursurilor școlare

Marcos a ținut o ședință de informare despre situație înainte de a efectua o inspecție aeriană a comunităților inundate. Activitatea Guvernului și cursurile școlare din Luzon, care include capitala Manila, au fost suspendate pentru a treia zi.

În orașul Talisay din provincia Batangas, la două ore de mers cu mașina la sud de capitală, locuitorii au început să facă curățenie. Unele case și mașini sunt îngropate în pământ până la brâu și noroi întărit, iar resturile sunt împrăștiate pe străzi.

Foto: Agerpres

„Ploaia a fost intensă, așa că nimeni nu a putut să se pregătească și mulți au murit”, a declarat Romeo Albellar, în vârstă de 55 de ani, îngrijitor al unor țarcuri de creștere a peștilor.

„Casa mea a fost complet distrusă și niciun obiect nu a fost salvat. Ne-am întors la zero”, a mai spus Albellar, conform Reuters.

În provincia Batangas cel puțin nouă persoane au murit din cauza alunecărilor de teren provocate de ploile abundente, au declarat poliția și Guvernul local.

Foto: Agerpres

În regiunea centrală Bicol, directorul poliției, Andre Dizon, a declarat reporterilor că se verifică cauzele deceselor a 27 de persoane în timpul furtunii. 20 de furtuni tropicale se înregistrează în Filipine în fiecare an, provocând adesea ploi abundente, vânturi puternice și alunecări de teren mortale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel