Un ghețar critic din Antarctica pare ca a ”fumegat” într-o imagine rară surprinsă de NASA. Cum se explică ”fumul de mare”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

NASA a surprins o imagine rară în Antarctica.

Un ghețar vital din vestul Antarcticii pare să ”fumege” într-o imagine rară surprinsă de un satelit al NASA la începutul acestei luni.

Așa-numitul „fum de mare” nu este, de fapt, fum, ci ceață - și apare sub forma unor șuvițe albe și vâscoase deasupra suprafeței întunecate a apei oceanului, unde ghețarul Pine Island se întâlnește cu marea.

Apa și vântul au fost esențiale în apariția fumului de mare. Potrivit NASA, o serie de vânturi puternice au îndepărtat gheața și apa mai rece, permițând apei mai calde să iasă la suprafață. Apa mai caldă a injectat aer mai cald și mai umed în aerul extrem de uscat și rece care o străbătea. Conflictul de temperatură a făcut ca umiditatea din aer să se condenseze în ceață.

De la sol, aceasta ar arăta ca și cum cineva ar fi pornit o mașină de ceață înfricoșătoare într-o casă bântuită deasupra apei. Zona apropiată de suprafața apei este învăluită într-o ceață stranie care seamănă cu fumul, de unde și porecla.

Fumul de mare în sine nu este un fenomen rar - poate apărea oricând aerul uscat și deosebit de rece trece peste o masă de apă mai caldă. Acesta este adesea observat pe Marile Lacuri atunci când prima rafală arctică a iernii trece peste lacuri care sunt încă relativ calde.

Observare rară

Dar, potrivit NASA, observarea prin satelit deasupra ghețarului Pine Island a fost rară, deoarece zona este de obicei învăluită în nori.

Ghețarul Pine Island este o parte vitală și foarte monitorizată a Antarcticii, care este amenințată de încălzirea globală. Ghețarul acționează ca o conductă pentru stratul masiv de gheață care îl înconjoară, trimițând un flux de gheață în oceanul adiacent.

Acest flux a crescut „dramatic” începând cu anii 1990, pe măsură ce ghețarul se dezechilibrează din cauza aerului cald, a apei și a lipsei de zăpadă și nu își poate reîncărca gheața, conform CNN.

Acesta, împreună cu așa-numitul „Ghețar al Judecății de Apoi” vecin, Thwaites, pierd gheață într-un ritm accelerat în ultimele decenii și au potențialul de a ridica singuri nivelul mării cu câțiva metri.

Ghețarii contribuie, de asemenea, la prevenirea prăbușirii restului stratului de gheață din Antarctica din spatele lor, care are suficientă gheață pentru a ridica nivelul mării cu o catastrofă de 3 metri.

Loc de vacanță

Era o după-amiază luminoasă și însorită în timpul sezonului de vară recent din Antarctica, când nava de croazieră Seabourn Pursuit a intrat într-un strat de gheață marină în Hanusse Bay. Nava a înaintat, gheața sfărâmându-se sub prova sa, până când a fost înfiptă la câteva sute de metri în apa înghețată a mării.

Cei 250 de pasageri de la bordul navei Pursuit au ieșit la balcoane și s-au aplecat peste bordul punții pentru a vedea ce se întâmplă, scrie CNN.

Dar nu a existat o goană ca pe Titanic către bărcile de salvare. În schimb, pasagerii au coborât pe pasarelă și au început să coboare de pe vas pentru a face o plimbare pe gheață. Acesta nu a fost un accident. A fost o experiență planificată, completată de o masă cu pahare de șampanie pentru a sărbători sosirea lor în Antarctica.

Citește în continuare aici: Cel mai rece loc de pe Pământ, unul dintre cele mai ”fierbinți” locuri de vacanță din lume. Creștere de peste 500% de vizitatori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel