Drone militare ar fi produse de o companie din China pentru Rusia.
VEZI ȘI: Planul lui Putin care dă fiori României. Ce ne așteaptă dacă Ucraina pierde războiul / video
Uniunea Europeană va face presiuni asupra Beijingului pentru a obține răspunsuri cu privire la informațiile conform cărora o companie cu sediul în China produce drone militare pentru a fi utilizate în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat vineri un înalt oficial al Uniunii Europene.
„Am primit rapoarte din surse de informații cu privire la existența unei fabrici în China care produce drone care sunt expediate în Rusia”, a declarat înaltul oficial al Uniunii Europene, căruia i s-a acordat protecția anonimatului pentru a vorbi despre acest subiect sensibil.
Oficialul a declarat că Uniunea Europeană trebuie să stabilească dacă Beijingul știa despre activitățile firmei și dacă producția de drone echivalează cu o „cooperare directă privind echipamentele militare între China și Rusia”.
„Dacă vom confirma în cele din urmă că există un transfer de drone (din China în Rusia), atunci acest lucru va avea consecințe”, a adăugat oficialul, care a refuzat să precizeze care ar putea fi aceste consecințe.
Comentariile, care vin la mai mult de o lună după ce agenția de presă Reuters a raportat pentru prima dată despre fabrica de drone, sugerează o înăsprire a poziției față de China în urma realegerii lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii.
Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, a îndemnat țările UE să sprijine politica lui Trump față de China.
Producția chineză de drone va figura pe primul loc pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor de externe europeni de săptămâna viitoare de la Bruxelles, au declarat trei diplomați, cărora li s-a acordat, de asemenea, protecția anonimatului pentru a vorbi despre acest subiect sensibil.
„Evident, va trebui să ne uităm foarte atent pentru a vedea dacă China se îndepărtează de poziția sa de neutralitate cu privire la conflictul din Ucraina pe care a susținut-o public până acum”, a declarat un diplomat al Uniunii Europene.
Beijingul susține că „nu este parte” în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Deși oficialii și diplomații Uniunii Europene nu au precizat ce măsuri ar putea fi luate, o opțiune examinată este adăugarea mai multor companii chineze pe lista firmelor din țări terțe care fac obiectul sancțiunilor Uniunii Europene, potrivit unui al doilea diplomat al Uniunii Europene.
UE a sancționat anterior Iranul pentru producerea de arme pentru Rusia, dar nu și China. Înaltul oficial al Uniunii Europene a declarat că Bruxelles-ul va urma același proces pentru China ca și pentru Iran.
Întrebat ce trebuie să afle UE înainte de a lua măsuri suplimentare, oficialul a declarat că blocul încearcă să determine dacă producția fabricii era destinată Rusiei, dacă dronele erau expediate către Rusia și dacă autoritățile chineze erau la curent cu activitățile firmei.
Oficialul a adăugat că este „greu de crezut că acest lucru a fost făcut fără să se știe”, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu