Parlamentul European concluzionează că alegerile parlamentare din Georgia nu au fost corecte și trebuie refăcute

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Georgia a primit un semnal de la Parlamentul European cu privire la alegerile parlamentare desfășurate.

VEZI ȘI: Când vor avea loc alegerile prezidențiale din Georgia

Potrivit unei rezoluții adoptate joi de Parlamentul European, alegerile controversate la nivel național în urma cărora Guvernul tot mai autoritar al Georgiei a obținut o majoritate semnificativă ar trebui să fie organizate din nou ca urmare a neregulilor.

În cadrul unei sesiuni desfășurate la Strasbourg, parlamentarii europeni au votat cu o marjă de 444-72 în favoarea unei moțiuni de declarare a invalidității rezultatelor alegerilor parlamentare din țara din Caucazul de Sud, argumentând că acestea „nu reprezintă în mod fiabil voința poporului georgian”. Aceasta solicită ca alegerile să fie reluate în termen de un an sub supraveghere internațională.

Într-o declarație ulterioară adoptării moțiunii, Parlamentul a afirmat că procesul de votare din Georgia nu a fost „nici liber, nici corect”, după ce observatorii electorali internaționali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presiunile exercitate asupra cetățenilor și la acuzațiile de cumpărare de voturi și falsificare a buletinelor de vot.

Rezoluția solicită, de asemenea, Comisiei Europene și altor instituții ale UE să nu se angajeze cu Guvernul format de partidul Visul Georgian - care a fost acuzat de impunerea unei serii de legi de tip rusesc care vizează ONG-urile și comunitatea LGBTQ+ în ultimele luni. Parlamentarii europeni au susținut, de asemenea, sancțiuni împotriva politicienilor de rang înalt „responsabili pentru regresul democratic”.

CITEȘTE ȘI: Georgia respinge investigațiile internaționale legate de alegerile parlamentare: Ar însemna că nu suntem un Stat

Integrarea europeană, în pericol

Negociatorii principalelor partide reprezentate în Parlamentul European, inclusiv Partidul Popular European (PPE), Socialiștii și Democrații (S&D), Renew, Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și Verzii, s-au întâlnit înainte de votul de joi pentru a conveni asupra textului, a declarat un purtător de cuvânt pentru POLITICO.

Într-o declarație, europarlamentarul lituanian Rasa Juknevičienė, raportor al Parlamentului pentru această țară, a declarat: „Perspectivele Georgiei pentru integrarea europeană sunt acum în pericol. Procesul electoral trebuie investigat pentru a restabili încrederea în instituțiile democratice ale Georgiei”, a spus ea.

Candidatura Georgiei pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost înghețată ca răspuns la adoptarea de către partidul Visul Georgian a unui proiect de lege care ar marca grupurile societății civile și mass-media sprijinite de Occident drept „agenți străini”, o măsură despre care criticii spun că seamănă cu tacticile folosite de Moscova pentru a înăbuși disidența internă.

Visul Georgian a negat acuzațiile de fraudare a alegerilor. Joi, noul ministru de Externe al țării, Maka Bochorishvili, a declarat că apelurile din partea Parlamentului European se bazează pe „informații inexacte” și a insistat asupra faptului că țara este pe cale să adere la blocul comunitar până în 2030, în ciuda rupturii fără precedent a relațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel