Peste 1,4 milioane de kenyeni infectați cu HIV trăiesc cu frica de a rămâne fără tratament.
Pacienții cu HIV din Kenya trăiesc cu frică din cauza înghețării ajutorului SUA care blochează medicamentele în depozit, transmite Reuters.
Clinica medicală unde Alice Okwirry, o pacientă diagnosticată cu HIV, își primește medicația în capitala Kenyei, Nairobi, a început să raționalizeze livrările de antiretrovirale la rezerve lunare, ca urmare a înghețării ajutorului extern de către guvernul SUA.
În același timp, la periferia orașului, milioane de doze salvatoare zac pe rafturile unui depozit, nefolosite.
Clinica este la o jumătate de oră de mers cu mașina de depozit, dar pentru Okwirry, distanța pare imposibil de parcurs.
Fără finanțare din partea SUA, distribuția medicamentelor din depozitul care stochează toate donațiile de medicamente pentru HIV ale guvernului american către Kenya a fost oprită, ceea ce a dus la scăderea alarmantă a unor medicamente, potrivit unui fost oficial al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a unui oficial din domeniul sănătății din Kenya.
Înghețarea ajutorului extern timp de 90 de zile, ordonată de președintele SUA, Donald Trump, după preluarea mandatului pe 20 ianuarie, a perturbat lanțul global de aprovizionare cu produse medicale destinate combaterii HIV și altor boli. De asemenea, a blocat distribuția medicamentelor care ajunseseră deja în țările beneficiare.
„Simțeam cum se apropie moartea”, a spus Okwirry, în vârstă de 50 de ani, diagnosticată cu HIV în 2008. Aceasta are și o fiică de 15 ani, Chichi, care este și ea seropozitivă.
Okwirry primea rezerve pentru șase luni de la clinică, dar acum poate obține doar pentru o lună.
Luna trecută, Departamentul de Stat a emis o derogare care excepta finanțarea tratamentului HIV de la înghețare. Însă sistemul de plăți USAID din Kenya este blocat din cauza tăierilor bugetare, ceea ce înseamnă că nu se pot efectua plăți către contractanții care implementează programele, a declarat Mackenzie Knowles-Coursin, fost adjunct al șefului de comunicații al USAID pentru Africa de Est, care a demisionat pe 3 februarie în semn de protest față de desființarea agenției.
„Cum să reiau activitatea dacă nu primesc bani? Derogările acordate sunt, în realitate, doar pe hârtie”, a spus acesta.
În Kenya, oficialii de la Washington nu au autorizat eliberarea fondurilor necesare pentru distribuirea medicamentelor și echipamentelor în valoare de 34 de milioane de dolari aflate în depozit, a adăugat el.
Potrivit unui document guvernamental kenyan, sunt necesare aproximativ 10 milioane de dolari pentru distribuție. Misiunea pentru Medicamente și Provizii Esențiale (MEDS), organizația caritabilă creștină care administrează depozitul, furnizează medicamente pentru aproximativ 2.000 de clinici din întreaga țară, conform site-ului său web.
Knowles-Coursin a declarat pentru Reuters că în depozit se află 2,5 milioane de flacoane de antiretrovirale, 750.000 de kituri de testare HIV și 500.000 de tratamente pentru malarie.
USAID a direcționat solicitările de comentarii către Departamentul de Stat, care nu a răspuns. De asemenea, organizația caritabilă creștină din Kenya care administrează depozitul, MEDS, nu a răspuns la solicitările de comentarii.
Ministrul kenyan al sănătății, Deborah Barasa, a declarat că guvernul său intenționează să mobilizeze fonduri pentru a permite eliberarea proviziilor din depozit în termen de două până la patru săptămâni.
„Am identificat resursele necesare”, a spus ea într-un interviu.
Kenya se află pe locul șapte în lume ca număr de persoane care trăiesc cu HIV, aproximativ 1,4 milioane, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Planul de Urgență al Președintelui pentru Combaterea SIDA (PEPFAR), principalul mecanism american de finanțare pentru tratamentul HIV, asigură aproximativ 40% din medicamentele și proviziile pentru HIV din Kenya.
Un oficial din domeniul sănătății din Kenya, care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității subiectului, a declarat că stocurile a două tratamente critice pentru HIV, Dolutegravir și Nevirapină, sunt reduse, dar nu a putut preciza exact cât a mai rămas la nivel național.
Dolutegravir este adesea utilizat pentru tratarea coinfecțiilor cu HIV și tuberculoză. Nevirapina este utilizată frecvent pentru prevenirea transmiterii de la mamă la copil.
Ministrul sănătății, Barasa, a declarat că, odată eliberate stocurile din depozit, Dolutegravir va ajunge pentru cinci luni, iar Nevirapina pentru opt luni.
În prezent, unii pacienți pot primi rezerve de antiretrovirale doar pentru o săptămână, a spus Nelson Otwoma, directorul Rețelei Naționale de Sprijin pentru Persoanele care Trăiesc cu HIV/SIDA din Kenya.
Procesele care vizează obligarea administrației Trump să restabilească finanțarea programelor umanitare și să reintegreze mii de angajați USAID concediați sau suspendați sunt în curs de desfășurare în instanțele americane.
Luni, secretarul de stat Marco Rubio a declarat că administrația Trump a anulat peste 80% din toate programele USAID
Consiliul guvernamental kenyan pentru boli epidemice a estimat într-un raport intern că tăierile bugetare ale SUA au creat un deficit de finanțare de aproximativ 80 de milioane de dolari.
Ministrul de Finanțe, John Mbadi, le-a spus senatorilor săptămâna trecută că guvernul analizează posibilitatea de a aloca fonduri de urgență pentru a compensa tăierile de ajutor din partea SUA înainte de a prezenta bugetul 2025/26 în următoarele luni.
Citește și: Trump îi sare în ajutor lui Musk, în contextul boicotului american împotriva companiei Tesla
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News