Pericol pentru sănătate: Microplasticele ajută bacteriile să devină rezistente la antibiotice

Foto: Freepik
Foto: Freepik

În ultimii ani, microplasticele au fost detectate în sânge, plămâni și sistemul digestiv uman, evidențiind amploarea contaminării plastice la nivel global.

Microplasticele care poluează mediul și care se regăsesc tot mai frecvent în organismele umane și animale pot contribui la dezvoltarea rezistenței bacteriene la medicamente, potrivit unor noi cercetări citate de Reuters.

Bacteriile E.coli expuse la microplastice în eprubete au devenit rezistente la mai multe tipuri de antibiotice utilizate frecvent, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Boston, într-un raport publicat marți, în Applied and Environmental Microbiology.

Microplasticele și rezistența bacteriană: un pericol pentru sănătate

Micuțele bucăți de plastic oferă o suprafață pe care bacteriile se atașează și o colonizează, a explicat liderul studiului, Neila Gross, într-o declarație. Odată atașate de orice suprafață, bacteriile formează un biofilm - o substanță lipicioasă care acționează ca un scut - protejând bacteriile de invadatori și ținându-le fixate.

„Am descoperit că biofilmele pe microplastice, comparativ cu alte suprafețe, cum ar fi sticla, sunt mult mai puternice și mai groase” a spus Gross, explicând că acest aspect previne penetrarea antibioticului prin scut.

Chiar și atunci când microplasticele au fost îndepărtate din eprubete, bacteriile au păstrat capacitatea de a forma biofilme mai puternice, au constatat cercetătorii.

„Prezența plasticului face mult mai mult decât să ofere doar o suprafață pentru ca bacteriile să se lipească - efectiv contribuie la dezvoltarea organismelor rezistente”, a spus coautorul Muhammad Zaman într-o declarație.

Aceste descoperiri sunt deosebit de îngrijorătoare pentru persoanele din zonele dens populate și defavorizate, cum ar fi așezările de refugiați, unde plasticul abandonat se acumulează și infecțiile bacteriene se răspândesc ușor, au spus cercetătorii.

Aceștia au adăugat că astfel de medii ar trebui monitorizate pentru bacterii și viruși rezistenți la antibiotice asociate cu microplastice.

Citește și: Noi descoperiri arheologice uimitoare: Unelte făcute din oase de elefant și de hipopotam, vechi de 1,5 milioane de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel