SUA recurg la noi metode pentru a putea face față crizei de ouă. Importuri din Brazilia

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

SUA sunt nevoite să importe tot mai multe ouă din Brazilia și să modifice reglementările în domeniu pentru a face față penuriei cauzate de gripa aviară.

Statele Unite ale Americii se orientează către Brazilia pentru importuri de ouă și ia în calcul alte surse în contextul focarului de gripă aviară, transmite Reuters.

Statele Unite aproape că au dublat importurile de ouă din Brazilia, care erau realizate anterior doar pentru hrana animalelor de companie, și iau în considerare relaxarea reglementărilor referitoare la ouăle produse de găini crescute pentru carne, în scopul de a contribui la scăderea prețurilor mari provocate de gripa aviară.

Deși niciun ou din Brazilia sau cele de la găinile de carne nu ar ajunge pe rafturile magazinelor, ele ar putea fi utilizate în produse alimentare procesate, cum ar fi amestecuri pentru prăjituri, înghețată sau dressing pentru salate, ceea ce ar permite disponibilizarea unui număr mai mare de ouă proaspete pentru consumatori.

Permisiunea utilizării ouălor de la găinile de carne ar necesita modificarea reglementărilor, iar unii experți în siguranța alimentelor au avertizat că acest lucru ar putea pune în pericol produsele alimentare prin contaminarea lor cu bacterii dăunătoare.

Criza ouălor continuă în SUA

Criza economică din întreaga țară persistă din cauza virusului care a dus la decesul a circa 170 de milioane de păsări, inclusiv găini, curcani și alte păsări, începând din 2022. Rafturile magazinelor sunt aproape goale, restaurantele au crescut prețurile meniurilor, iar prețurile en-gros pentru ouă au crescut cu 53,6% în februarie, înainte de a scădea puțin în martie.

Penuria de ouă a amplificat inflația alimentară, chiar și în condițiile în care disputele comerciale ale lui Trump au amenințat să perturbe lanțurile de aprovizionare și să crească costurile pentru produsele proaspete și alte bunuri.

În februarie, administrația a anunțat un plan de 1 miliard de dolari pentru a reduce prețurile ouălor, care include ajutarea fermierilor să prevină răspândirea virusului și cercetarea opțiunilor de vaccinare. Administrația Trump promovează, de asemenea, importuri din țări precum Turcia, Brazilia și Coreea de Sud, care de obicei nu exportă multe ouă în SUA, și a cerut Europei să trimită mai multe.

Importurile de ouă din Brazilia în Statele Unite în februarie au crescut cu 93% față de anul anterior, a spus Asociația Braziliană a Proteinelor Animale.

Americanii iau în calcul vânzarea ouălor de la găinile de carne pentru consum uman

FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) a declarat pentru Reuters că analizează o petiție din partea Consiliului Național al Puiului pentru a permite vânzarea pentru consumul uman a ouălor puse de găinile crescute pentru carne.

În prezent, producătorii de găini pentru carne distrug milioane de ouă, întrucât nu dispun de refrigerare suficientă pentru a îndeplini cerințele de siguranță alimentară impuse de FDA.

În 2023, FDA a respins o cerere similară din partea consiliului, invocând riscurile de salmonella. Industria puilor speră acum ca agenția să sprijine această inițiativă, considerând-o aliniată cu scopul lui Trump de a reduce reglementările inutile, a declarat Ashley Peterson, vicepreședinte senior al consiliului pentru afaceri științifice și reglementări.

„Avem nevoie de mai multe gălbenușuri pentru oameni”, a spus reprezentantul american Dusty Johnson, R-South Dakota, care co-sponsorează un proiect de lege pentru a permite utilizarea ouălor în produsele alimentare.

Citește și: Europenii se gândesc de două ori înainte de a călători în SUA, în semn de protest față de Trump

Ouăle de găini de carne, aruncate

În fiecare an, găinile de carne depun aproximativ 360 de milioane de ouă care nu sunt potrivite pentru a cloci pui, potrivit consiliului. Unele sunt folosite pentru fabricarea vaccinurilor, exportate sau utilizate în alte scopuri, dar majoritatea sunt distruse.

Wayne-Sanderson Farms, un important producător de carne de pui din SUA, aruncă probabil aproximativ 500.000 de ouă pe săptămână care nu îndeplinesc specificațiile, a spus Mark Burleson, directorul senior de servicii veterinare al companiei.

Aceste ouă erau odată vândute fabricilor de spargere a ouălor pentru a fi pasteurizate și utilizate în produse alimentare procesate. Dar în 2009, o reglementare FDA destinată reducerii bolilor cauzate de salmonella, a impus refrigerarea ouălor la 45 de grade Fahrenheit (7 grade Celsius) începând cu 36 de ore după depunerea lor.

Producătorii de pui le păstrează la aproximativ 65 de grade și nu au echipamente pentru a le refrigera la temperatura mai mică, respectiv cea impusă de FDA, au spus consiliul și fermierii.

Consiliul a declarat că ouăle nu reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, întrucât sunt pasteurizate. Acesta a spus că nu cunoaște probleme de siguranță cu acestea înainte de reglementarea din 2009.

Experții în siguranța alimentelor au spus că refrigerarea insuficientă poate crește nivelurile de patogeni până la punctul în care pasteurizarea nu este complet eficientă.

„Există o posibilitate reală de a face un compromis între riscul crescut de îmbolnăvire alimentară și o anumită proporție de ouă care ajung pe piața produselor pe bază de ouă”, a spus Susan Mayne, fost director al Centrului pentru Siguranța Alimentelor și Nutriția Aplicată al FDA, când agenția a analizat petiția anterioară.

Noi reglementări în SUA pentru a răspunde crizei de ouă

Administrația Trump a permis în ianuarie importurile de ouă din Brazilia pentru a fi procesate în produse alimentare pentru oameni, după ce acestea erau permise doar pentru utilizarea în hrana animalelor de companie, conform Asociației Braziliană a Proteinelor Animale.

Autoritățile braziliene dovediseră deja că statul sud-american îndeplinește cerințele SUA pentru exportul de ouă destinate procesării în produse alimentare pentru consumul uman, a spus asociația.

Totuși, Brazilia este afectată de boala Newcastle, un virus care ucide adesea păsările, a spus Departamentul de Agricultură al SUA, iar țara nu poate furniza ouă pentru a fi vândute în magazinele de alimente sau ouă pasteurizate pentru consumul uman.

State precum Nevada și Arizona au suspendat reglementările care impuneau ca ouăle să provină de la găini crescute în condiții ridicate, în sisteme fără cuști, pentru a face față penuriei de ouă și prețurilor mari.

Nevada a suspendat în februarie o lege din 2021 care cerea ca toate ouăle vândute în stat să provină de la găini crescute fără cuști.

În Arizona, legiuitorii statului iau în considerare o propunere de abrogare a unei legi similare, care fusese deja amânată din cauza gripei aviare, a spus Patrick Bray, vicepreședinte executiv al Grupului de Fermieri și Ferme din Arizona, care reprezintă fermierii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel