98% din importurile de gaze ale Austriei provin încă din Rusia, un nivel record de la începutul războiului

Agerpres
Agerpres

Lipsa diversificării a condus ca aproape toată gazele naturale din Austria să provină dintr-o singură sursă: Rusia.

În ciuda unei ierni neobișnuit de blânde, Austria continuă să nu-și diversifice opțiunile de import de gaze. Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, un politician al Partidului Verzilor, intenționează să ia măsuri legale împotriva acestei evoluții, dacă este necesar, și a anunțat un pachet de măsuri pentru reducerea dependenței de gazele naturale rusești, scrie RMX.

A fost o „mare greșeală cu consecințe grave”, a spus Gewessler despre contractele de furnizare de gaze încheiate cu Rusia în 2018, care durează până în 2040. Ea a spus că Austria s-a plasat astfel într-o poziție de dependență pe care „un stat suveran nu o poate accepta. ”

Ceea ce o înfurie atât de mult pe Gewessler sunt datele din decembrie 2023: în conformitate cu acestea, 98% din toate importurile de gaze au venit din Rusia.

„Este un nivel record de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. Această evoluție demonstrează că jucătorii de pe piața liberalizată a gazelor depun prea puțin efort pentru a ne reduce dependența”, a spus ministrul.

Un alt motiv pentru această evoluție este că o obligație fixă de cumpărare (take-or-pay) a fost convenită în contractele de furnizare ale OMV, potrivit ziarului austriac Kurier. Aceasta înseamnă că plata trebuie efectuată în orice caz, chiar dacă nu se achiziționează gaz rusesc. Ca urmare a acestor contracte, o proporție mai mare de gaz natural rusesc este utilizată, în timp ce consumul total de gaze este în scădere și volumele importurilor rămân aceleași. Acest lucru se datorează faptului că în Austria consumul de gaze a scăzut cu un sfert, de la 100,3 terawați oră în 2021 la 75,6 terawați oră în 2023.

Gewesler vrea acum să ia măsuri legale împotriva modului în care sunt structurate aceste contracte. Luni, ea a anunțat un pachet de măsuri pentru a reduce dependența de gazele naturale rusești, deoarece nivelul ridicat al acestei dependențe reprezintă „un risc economic și de securitate major” pentru Austria.

„În prezent, vedem un eșec clar al pieței. Există destule gaze naturale non-rusești, dar companiile energetice nu le cumpără. Dacă piața eșuează, statul trebuie să intervină. Sunt convinsă de asta: a sosit momentul pentru o obligație statutară de diversificare. Și fac, de asemenea, un apel către toți responsabilii din parlament – să facem următorul pas acum”, a spus ea.

Nu toate părțile sunt de acord cu această strategie, iar Partidul Libertății din Austria (FPÖ), care e în prezent pe primul loc în sondaje, a susținut că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să fie eliminate pentru a se asigura că Austria continuă să primească energie ieftină pentru sectorul său industrial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel